FMI isi va revizui usor estimarile privind cresterea economiei mondiale

Luni, 08 Iulie 2013, ora 10:14
1340 citiri
FMI isi va revizui usor estimarile privind cresterea economiei mondiale

Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a pregatit duminica terenul pentru o usoara revizuire a prognozelor de crestere ale economiei mondiale, care vor fi publicate in zilele urmatoare de FMI.

Lagarde a subliniat ca la reuniunile de primavara ale FMI si Bancii Mondiale, cele doua organizatii internationale au avertizat ca relansarea economiei mondiale avanseaza cu trei viteze diferite, variind de la o crestere de 5,5% in economiile emergente, un avans de 2% in economiile avansate precum SUA si Australia si un blocaj in cazul economiile din zona euro, transmite AFP.

"Atunci am preconizat ca economia mondiala va inregistra o crestere de 3,3% dar ma tem ca daca luam in calcul ce vedem in economiile statelor emergente vom avea o crestere usor mai mica", a declarat Christine Lagarde la o conferinta economica organizata la Aix-en-Provence, sudul Frantei. "Nu pot sa va dau cifre pentru ca le vom publica peste doua zile si nu vreau sa vreau sa ii tai iarba de sub picioare economistului nostru sef", a adaugat Lagarde.

In raportul sau semi-anual World Economic Outlook, publicat in luna aprilie, Fondul Monetar International a estimat ca economia Romaniei va inregistra o crestere de 1,6% in 2013 si un avans de 2% in 2014. Tot atunci FMI a revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei mondiale in 2013 si 2014, din cauza reducerii cheltuielilor guvernamentale in SUA si a recesiunii din Europa.

Potrivit FMI economia mondiala ar urma sa inregistreze un avans de 3,3% anul acesta si unul de 4% anul viitor, dupa ce in ianuarie estima o crestere de 3,5% in 2013 si de 4,1% in 2014.

Christine Lagarde, va vizita Romania in perioada 15-16 iulie, aceasta urmand sa fie prima sa vizita la Bucuresti dupa numirea in functia de director al FMI. In timpul vizitei la Bucuresti, Lagarde va sustine un discurs despre identificarea unei noi paradigme de crestere economica in regiune.

Boardul Fondului Monetar International (FMI) a declarat incheierea cu succes a acordului Romaniei cu FMI, cel de al doilea acord de tip stand-by, constatand indeplinirea tuturor tintelor importante, a actiunilor prealabile si remarcand progresele in directia stabilitatii macroeconomice si pe calea reformelor structurale, a anuntat pe 27 iunie ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

Romania a incheiat cu succes cel de al doilea acord Stand-by cu Fondul Monetar International (FMI), dar cresterea este slaba si riscurile pentru economie inca exista, a declarat, saptamana trecuta, directorul adjunct al FMI, Nemat Shafik, dupa inchiderea de catre boardul FMI a evaluarilor a saptea si a opta privind stadiul indeplinirii conditionalitatilor din Memorandumul de Politici Economice si Financiare.

#crestere economie mondiala, #FMI PIB mondial, #economii emergente FMI , #stiri FMI