FMI anunta inevitabilul: GRECIA VA INTRA IN DEFAULT!

Duminica, 04 Septembrie 2011, ora 18:13
8254 citiri
FMI anunta inevitabilul: GRECIA VA INTRA IN DEFAULT!

Grecia se va confrunta cu un default periculos inainte de luna martie a anului 2012, potrivit unui economist FMI, informeaza Business Insider.

In opinia acestuia, statul elen ar putea intra in incapacitate de plata chiar in cursul anului 2011, dupa actuala runda de negocieri intre autoritatile grecesti si autoritatile europene.

Aceasta declaratie, venind din partea unui oficial FMI, este destul de ingrijoratoare, avertizeaza analistii.

Grecia si-a ratat obiectivele stabilite cu cateva luni in urma, motiv pentru care delegatia FMI si-a suspendat vizita in statul elen.

FMI a anuntat ca deficitul bugetar al Greciei va fi mai mare decat era preconizat.

FMI se asteapta la noi masuri de austeritate din partea statului elen in timp ce guvernul grec spune ca orice pas ar face recesiunea se va adanci si mai mult, iar lucrurile se vor inrautati.

Grecia este prinsa in capcana datoriei.

“Ma astept la o intrare in incapacitate de plata a Greciei inainte de luna martie a anului 2012, default care ar putea veni odata cu noul program guvernamental de salvare a statului elen. Sansele celui de-al doilea program sunt slabe”, spune oficialul FMI.

Un default necontrolat ar putea avea un efect de domino extrem de grav - bancile, in special cele franceze, ar putea fi impinse spre faliment.

Un default al Greciei ar pune in pericol intreaga zona euro.

Mecanismul de salvare ar asigura un singur lucru: un domino al crizei.

Ultima oara cand planul de salvare grecesc a fost pus in aplicare a adus Greciei masuri de austeritate dure si proteste violente pe strazile Atenei.

Tarile creditoare se opun unui nou pachet de ajutor pentru statul elen si incetul cu incetul se separa de problemele cu iz grecesc.

In opinia oficialului FMI, Europa are nevoie de o schimbare.

De asemenea, presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick avertiza ca economia mondiala este pe cale de a intra intr-o zona periculoasa cu o crestere incetinita insotita de slabirea increderii investitorilor.

Seful Bancii Mondiale a cerut Europei sa-si resolve problemele legate de datoriile suverane, subliniind faptul ca preturile in crestere ale almentelor si volatilitatea de pe bursele de marfuri ameninta cea mai vulnerabila patura a populatiei planetei.

“Criza din Europa a devenit o criza a datoriilor de stat, cu implicatii serioase pentru Uniune Monetara, banci, dar si competitivitatea unor tari”, a declarat Zoellick pentru Business Insider.

Acesta este unul din motivele pentru care cursul euro/dolar a scazut puternic in cursul zilei de vineri, in ciuda ratei somajului de 9,1% in SUA si a sanselor ridicate de tiparire de dolari.

#criza, #criza datorii suverane, #criza grecia, #default grecia, #default grecia fmi, #fmi, #grecia, #plan salvare grecia , #stiri FMI