Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Europa de Est nu scapa de deficit, cu tot ajutorul UE si FMI

Europa de Est nu scapa de deficit, cu tot ajutorul UE si FMI

In pofida sprijinului financiar obtinut de Ungaria, Romania si Letonia de la Uniunea Europeana si FMI, in regiune se mentine riscul unui deficit de finantare, problema care s-ar putea extinde in statele vecine, potrivit unor analisti citati de Reuters.

 

Sperantele ca sprijinul financiar din partea institutiilor internationale va consolida increderea investitorilor in Europa Centrala si de Est au scazut in aceasta saptamana, dupa ce ratingurile Ungariei au fost reduse la numai o treapta de nivelul "junk", nerecomandabil pentru investitii.

Riscurile legate de finantare au determinat guvernele din regiune sa propuna unele dintre cele mai drastice masuri de reducere a cheltuielilor de la caderea comunismului, dar exista incertitudini legate de capacitatea statelor de a aplica astfel de masuri in domenii sensibile, precum pensiile si alocatiile pentru copii.

Evolutia ascendenta a burselor internationale a marit apetitul de risc al investitorilor, dar analistii avertizeaza ca inversarea tendintei ar provoca un soc in Europa Centrala si de Est.

"Daca tentativa de redresare a pietelor internationale se epuizeaza, riscurile politice vor amplifica presiunile de scadere a monedelor din regiune", considera Neal Shearing, analist la Capital Economics. 

 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 904 ori