Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Economistul sef al BCE critica decizia G20 de a majora resursele FMI

Economistul sef al BCE critica decizia G20 de a majora resursele FMI

Economistul sef al Bancii Centrale Europene (BCE) a criticat decizia G20 de a majora resursele disponibile ale Fondului Monetar International (FMI) prin emisiunea unor Drepturi Speciale de Tragere (DST), relateaza AFP.

"Este o pura creare de bani", a declarat Jurgen Stark, intr-un interviu acordat cotidianului economic Handelsblatt.

"Nu a fost facut niciun studiu pentru a vedea daca este nevoie de lichiditate suplimentara la nivel mondial", a spus Stark. "In alte situatii, se acorda suficient timp pentru a studia astfel de lucruri", a insistat acesta.


Pentru a da un raspuns rapid la criza, liderii mondiali reuniti in cadrul summitului G20 de la Londra au decis sa tripleze fondurile disponibile pentru FMI, adaugand alte 500 miliarde dolari celor 250 miliarde dolari deja existente.


Pe langa triplarea resurselor FMI la 750 miliarde de dolari, liderii mondiali au permis FMI sa emita Drepturi Speciale de Tragere (DST), unitatea de cont a Fondului, in valoare de 250 miliarde de dolari si sa vanda aur, totul reprezentand 1.100 miliarde de dolari.


Ca si Stark, multi experti economici germani s-au aratat sceptici in legatura cu ultima decizie, ce duce la o crestere a masei monetare mondiale si ar putea accelera inflatia, odata cu trecerea crizei.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 884 ori
Citeste mai multe desprebce dst emisiune fmi resurse