Croitoru: Misiunea trimisa de FMI, o sansa in plus pentru evitarea unui derapaj

Sambata, 24 Octombrie 2009, ora 10:15
1291 citiri
Croitoru: Misiunea trimisa de FMI, o sansa in plus pentru evitarea unui derapaj

Anuntul FMI privind trimiterea in Romania a unei misiuni de evaluare reprezinta o sansa in plus pentru evitarea unui derapaj in Romania, in conditiile in care orice amanare de finantare a bugetului in urmatoarele luni poate deteriora finantele tarii, a declarat Lucian Croitoru.

"Au mai ramas doua luni si o saptamana pana la sfarsitul anului.

Vreau sa va spun ca starea financiara a tarii este sub control, iar comunicatul de joi seara al FMI prin care ne anunta ca o misiune de examinare va veni in Romania inainte de sfarsitul lunii inseamna inca o sansa sau o sansa in plus pentru a evita un derapaj in Romania.

In plan financiar, indeosebi in ceea ce priveste finantarea bugetului in urmatoarele luni, nu este loc pentru nicio amanare, pentru nicio ezitare si, cu atat mai putin, pentru erori care ar putea duce la deteriorarea finantelor tarii", a spus Croitoru pentru Mediafax.

El a atentionat ca o astfel de deteriorare ar avea consecinte in lant pentru finantarea statului, cu efecte asupra gospodariilor si companiilor si a sustinut ca implicarea directa a unui prim-ministru nu este necesara numai pentru elaborarea bugetului pentru 2010, dar si pentru negocierile dificile care vor incepe cu UE, FMI, banci, alte institutii financiare internationale si care impun o stransa colaborare cu Banca Nationala a Romaniei.

"Nu uitati ca de acolo provin (de la BNR-n.r.).

Este un fel de mit in Romania ca eventuale derapaje in politica fiscala pot fi suplinite cu succes de Banca Nationala a Romaniei.

Desi aparent este asa sau a fost asa de multe ori, costurile pentru astfel de lucruri sunt mari, deci conlucrarea este absolut esentiala.

Vreau sa ii asigur pe toti ca voi fi un premier care va face toate eforturile posibile pentru a veni cu solutii la problemele actuale", a adaugat Croitoru.

#misiune, # fmi, # evaluare, # derapaj, # croitoru , #stiri FMI