Datoriile CFR catre furnizorii de energie au ajuns la doua miliarde lei (486 milioane euro), iar FMI nu are solutii pentru aceasta "anomalie", a declarat, dupa o discutie cu delegatia Fondului, directorul general al Asociatiei Companiilor de Utilitati din Energie, Silvia Vlasceanu, potrivit Mediafax.
"Nici ei nu pot oferi solutii pentru aceasta anomalie, nu s-a ajuns la o solutie", a declarat Vlasceanu pentru MEDIAFAX, dupa intalnirea care a durat aproape doua ore. Potrivit lui Vlasceanu, datoriile CFR catre furnizorii de electricitate, atat privati, cat si de stat, au crescut din ianuarie pana in mai cu 200 milioane de lei, la doua miliarde de lei.
"A fost o discutie libera. Si cei de la FMI sunt dornici sa afle opiniile din piata de energie, nu doar pe cele oficiale. (...) Pana la urma o decizie va trebui luata, deoarece aceste datorii tot cresc", a adaugat Vlasceanu.
Asociatia Companiilor de Utilitati din Energie a fost infiintata in 2006 de mai multe companii energetice care activeaza in Romania cu scopul de a sprijini concurenta loiala pe piata. De asemenea, principalii distribuitori de gaze, GDF SUEZ (grup franco-belgian) si E.ON (Germania) au de incasat plati restante in valoare de 800 milioane de lei.
Vlasceanu a adaugat ca pretul gazelor naturale livrate consumatorilor finali va creste cu siguranta, majorare care ar trebui aplicata inca din acest an, avand in vedere ca 2012 este an electoral.
"Noi am propus o posibila solutie prin care consumatorii care vor fi catalogati ca vulnerabili sa primeasca mai multe gaze naturale din productia interna.
GDF SUEZ si E.ON sunt dornice sa stie cum vor fi definiti in lege consumatorii vulnerabili si cum vor putea fi acestia protejati", a afirmat Vlasceanu.
Potrivit angajamentelor asumate de Guvern in fata FMI si a Comisiei Europene, preturile reglementate la energie si gaze vor fi eliminate pana in 2015.
Guvernul va trebui sa prezinte pana in septembrie un calendar de eliminare a acestor tarife. Aproape toti producatorii de electricitate sunt obligati de ANRE sa aloce o parte a productie pentru consumul populatiei, la preturi stabilite de Autoritate.
De asemenea, gazele produse de OMV Petrom si Romgaz Medias au preturi de productie stabilite de ANRE.
Printre companiile energetice europene prezente pe piata romaneasca a gazelor si electricitatii se numara OMV (Austria), GDF SUEZ, Enel (Italia), E.ON sau CEZ (Cehia).