"Cartel Alfa a inteles gresit recomandarile FMI"

Vineri, 05 Martie 2010, ora 15:48
1098 citiri
"Cartel Alfa a inteles gresit recomandarile FMI"

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) reactioneaza fata de scrisoarea deschisa trimisa miercuri Guvernului de Cartel Alfa, sustinand ca sindicalistii au inteles gresit recomandarile facute de Fondul Monetar International pentru dezvoltarea sistemului de pensii private, informeaza NewsIn. 

"Scrisoarea Cartel Alfa denatureaza grav situatia reala de pe piata pensiilor private din Romania", precizeaza APAPR.

Miercuri, reprezentantii Cartel Alfa au solicitat Executivului clarificarea "situatiei grave" constatate de reprezentantii FMI in domeniul administrarii fondurilor private de pensii, precum investitiile facute in instrumente necotate pe nicio piata oficiala.

APAPR sustine ca metodele de evaluare a instrumentelor financiare detinute de fondurile de pensii se imbunatatesc in mod continuu si sunt modificate periodic de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

"In realitate, titlurile de stat emise de Ministerul Finantelor Publice din Romania sunt singurele instrumente care nu sunt in totalitate listate pe pietele reglementate si supravegheate, iar ele reprezinta majoritatea plasamentelor fondurilor de pensii.

Toate celelalte instrumente in care investesc fondurile de pensii private sunt listate pe piete reglementate si supravegheate, conform legii", precizeaza APAPR.

In ce priveste dorinta Cartel Alfa de a primi lamuriri si asupra semnalarii existentei unor fonduri de pensii "care investesc in institutii financiare apartinand unor entitati din cadrul grupului de companii din care ele insele fac parte", APAPR mentioneaza ca legislatia in vigoare impiedica in mod explicit aparitia oricarui conflict de interese.

Referitor la o alta recomandare a FMI asupra careia sindicalistii asteapta un raspuns, ce priveste formula de calcul a ratei medii de rentabilitate, APAPR precizeaza ca CSSPP a lansat deja in discutie publica aceasta norma si ar urma sa fie finalizata si adoptata in scurta vreme, cu aplicare din luna mai. 

#cartel, # alfa, # recomandari, # fmi , #stiri FMI