BM: Nu avem destui bani ca sa scapam de criza!

Luni, 09 Martie 2009, ora 10:00
1613 citiri
BM: Nu avem destui bani ca sa scapam de criza!

Tarile in curs de dezvoltare ar putea avea nevoie de finantari cuprinse intre 250 si 700 miliarde dolari - echivalentul ultimului pachet de salvare a economiei SUA - care sa le ajute sa faca fata efectelor crizei mondiale, dar resursele instutiilor internationale nu ar fi suficiente ca sa acopere nevoia de finantare a tot mai multor tari emergente lovite de criza, a anuntat, duminica, Banca Mondiala, potrivit Reuters.

"Daca ne vom confrunta cu un scenariu si mai pesimist, nevoia de finantare neacoperita va fi imensa", se arata intr-un raport intocmit de Banca Mondiala pentru intrunirea grupului celor mai dezvoltate 20 de tari din lume (G-20) ce va avea loc in aprilie la Londra.

Banca Mondiala aloca anual miliarde de dolari pentru lupta impotriva saraciei din tarile in curs de dezvoltare.

Saptamana trecuta, Fondul Monetar International (FMI) anunta ca tarile in curs de dezvoltare ar putea avea nevoie de o suma cuprinsa intre 25 si 140 miliarde dolari in 2009 ca sa isi acopere nevoile financiare.

Banca Mondiala a mai atras atentia ca actuala criza ar putea genera repercusiuni de lunga durata asupra tarilor in curs de dezvoltare, care se straduiesc sa gaseasca piete de desfacere, in conditiile in care comertul international sufera primul declin anual din 1982, banii veniti de la lucratorii din strainatate sunt tot mai putini, iar iefitnirea marfurilor aduce tot mai putine venituri la bugetele guvernamentale.

"Problema cu care se confrunta tarile in curs de dezvoltare este cum sa adopte politici prin care sa protejeze sau chiar sa extinda cheltuieli critice, precum cele de protectie sociala, dezvoltare umana si infrastructura, cu resurse mai putine", a atras atentia Banca Mondiala.

Pana de curand, impactul crizei asupra tarilor in curs de dezvoltare era neclar. Datele recente ne-au aratat, insa, nivelul la care s-ar putea situa dezastrul, ceea ce obliga institutii precum Banca Mondiala si FMI sa traga semnale de alarma.

Acestea se tem ca multe tari in curs de dezvoltare nu isi vor permite sa acorde pachete de sustinere a economiilor din sursele proprii, ci vor fi nevoite sa apeleze la finantare externa.

Banca Mondiala estimeaza ca datoria companiilor din tarile emergente se va ridica la 1 miliard dolari in 2009, iar datoria pe ansamblu a tarilor in curs de dezvoltare ar putea atinge 2-3 miliarde dolari, din care cea mai mare parte o vor reprezenta cererile venite de la marile grupuri bancare ce s-au extins in tarile emergente unde au acordat in special credite in valuta.

Banca Mondiala estimeaza ca, in 2009, 104 din 129 de tari in curs de dezvoltare vor inregistra surplusuri ale conturilor curente mai mici decat datoriile pe termen scurt ale companiilor din sectorul privat.

Pentru aceste tari, nevoia de finantare ar putea depasi 1,4 miliarde dolari in acest an.

Nevoia de finantare externa e asteptata sa depaseasca sursele private de finantare in 98 din cele 104 de tari, ceea ce ar implica o nevoie de finantare de circa 268 miliarde dolari.

In cazul in care contractele de creditare nu vor mai fi reinnoite la nivelul asteptarilor sau capitalurile vor fi retrase intr-un ritm peste estimari, cifra ar putea creste la aproape 700 miliarde dolari, a explicat Banca Mondiala.

Situatia ar putea deveni critica in tarile mai sarace in care temperarea cresterii economice va avea un impact mai puternic asupra familiilor care traiesc la limita saraciei, acestea fiind cele mai vulnerabile.

Banii veniti de la persoanele care lucreaza in strainatate sunt estimati la 305 miliarde dolari in 2008, cu 9% mai mult decat in 2007.

Banca Mondiala se asteapta insa ca aceasta cifra sa scada in 2009, in conditiile in care Africa, Europa de Est si Aia Centrala vor resimti din plin criza.

Oana Barna (Grup Șerban Holding), la Quarterly Report: „Numerarul merge spre finanțarea proiectelor. Vom putea distribui dividende cel mai devreme în 2027”
Oana Barna (Grup Șerban Holding), la Quarterly Report: „Numerarul merge spre finanțarea proiectelor. Vom putea distribui dividende cel mai devreme în 2027”
Oana Barna, director economic al companiei Grup Șerban Holding, a fost prezentă la cea de-a șasea ediție a evenimentului Quarterly Report, dedicat investitorilor și companiilor listate la...
#banca, #criza, #finantare, #fmi, #miliarde, #mondiala , #stiri FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9770 RON

0.0001

1 USD = 4.7308 RON

0.0001
  1. Ce îi așteaptă pe contribuabili în 2025. Guvernul Ciolacu aduce schimbări și modificări de ultimă oră pentru e-Factura, e-TVA și e-Transport
  2. Guvernul pregătește schimbări în Legea Contabilității. Datele pentru depunerea situațiilor financiare anuale, pe cale să se schimbe
  3. O firmă germană închide fabrici în Vest și mută producția în România, dar anunță concedieri și la noi. Ce produce compania
  4. Cum arată topul orașelor românești la capitolul performanță în afaceri. Primele locuri-surpriză nu sunt ocupate de Cluj sau de Capitală
  5. Un profesor universitar estimează ce impact economic poate avea instalarea la Cotroceni a lui Călin Georgescu
  6. Cum arată Ungaria după 14 ani de suveranism, cu Viktor Orbán. Izolare, inflație galopantă și tineri fără locuri de muncă ce emigrează în masă
  7. Problemele majore pe care trebuie le gestioneze viitorul guvern al României de la 1 ianuarie 2025: „Suntem cu spatele la zid, din punct de vedere economic"
  8. Țară la Marea Neagră fără pește în plase. Cum s-a sufocat pescuitul românesc în ultimii ani
  9. Criza lovește sever peste 900.000 de români dintr-o țară vestică: Cel mai puternic stat anunță concedieri masive
  10. Mitul sistemului bugetar „umflat”. Cifrele care arată că sistemul public al României este mai mic decât oriunde în Europa