Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BM: Cresterea potentiala a economiei Romaniei va fi de doar 2% in urmatorii ani

BM: Cresterea potentiala a economiei Romaniei va fi de doar 2% in urmatorii ani

Cresterea potentiala a PIB in Romania, respectiv rata la care economia poate creste fara amplificarea inflatiei si alte dezechilibre, este estimata la 2% pentru urmatorii ani, de la circa 4% in trecut, dar poate urca odata cu revigorarea investitiilor, considera reprezentantii Bancii Mondiale, informeaza NewsIn.

"Cresterea economica potentiala a Romaniei a scazut mult in ultima perioada, de la circa 4%, cat estimam inainte de criza, la aproximativ 2%.

Este nivelul pe care il apreciem pentru urmatorii ani pentru rata optima de crestere a PIB, la care nu se amplifica inflatia si nu apar dezechilibre", a declarat joi economistul-senior al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, Kaspar Richter.

Pe de alta parte, el a precizat ca aceasta rata optima de crestere poate urca din nou, pe masura ce investitiile in Romania cresc si productivitatea muncii de imbunatateste. Kaspar Richter a mai precizat ca exista diferite estimari pentru acest indicator.

Pentru 2009, proiectia pentru economia Romaniei este de contractie cu 7,5-8%, potrivit FMI.

In 2010, economia Romaniei va continua sa se plaseze sub potential, cu o crestere foarte slaba, estimata la 0,5%.

Pe de alta parte, in anii anteriori, economia Romaniei a inregistrat rata de crestere ridicate, peste potential, alimentate de consum.

Astfel, in 2008, cresterea PIB s-a plasat la 7,1%, in conditiile in care oficialii BNR estimau ca nivelul cresterii potentiale este de circa 5-6%. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1176 ori
Citeste mai multe desprebn crestere economie mondiala potentiala