BCE: Bugetele europene sunt sustenabile

Luni, 23 Martie 2009, ora 09:18
1706 citiri
BCE: Bugetele europene sunt sustenabile

Finantele publice din Europa nu se confrunta cu nicio amenintare, in pofida diferentelor ample dintre obligatiunile unor state, a declarat duminica Axel Weber, membru al consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), relateaza Reuters.

Intrebat daca Austria va avea nevoie de un pachet de sprijin de la Uniunea Europeana (UE) sau de la Fondul Monetar International (FMI), pentru ca bancile sale sunt masiv expuse la scaderea economiilor din Europa Centrala si de Est, Weber, care este si seful bancii centrale a Germaniei a spus ca nu "vede nicio problema referitoare la sustenabilitatea bugetului federal al niciunei tari europene".

"Daca exista o problema in ceea ce priveste cheltuielile excesive, majorati veniturile", a spus seful bancii centrale a Germaniei. Axel Weber a spus ca Pactul Uniunii Europene de Crestere si Stabilitate si regulile acestuia care sustin euro nu trebuie invinuite pentru dificultatile fiscale ale statelor membre ale UE, ci incapacitatea guvernelor de a administra finantele publice in perioadele in care economia creste.

Seful bancii centrale a Germaniei a mai spus ca Banca Centrala Europeana va actiona rapid, in cazul in care reactiile politice europene la criza economica devin inflationiste. "Va pot promite ca reactia europeana la aceasta criza nu va fi inflationista, de aceea exista tipi ca mine", a declarat Axel Weber.

"Suntem banci centrale independente si stim exact cand sa incepem sa inasprim lucrurile", a precizat seful bancii centrale a Germaniei.

In ceea ce priveste politica monetara a BCE, Axel Weber a estimat ca dobanda cheie "se indreapta in jos", adaugand ca banca ia in considerare si alte instrumente de relaxare a politicii, in afara scaderii dobanzii de politica monetara.

BCE ia in considerare posibilitatea de a cumpara titluri ale companiilor, pentru a facilita accesul la finantare, dar nu a ajuns inca la o decizie in acest sens, a precizat Weber. 

#FMI, # dobanda, # finantare, # UE, # economie , #stiri FMI