Atena nu renunta la euro

Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 15:20
994 citiri
Atena nu renunta la euro

Ministrul elen de Finante, Georges Papaconstantinou, a respins zvonurile privind posibilitatea intrarii in incapacitate de plata a Greciei si iesirii statului din zona euro, catalogandu-le drept "speculative", conform Mediafax.

"Este vorba despre zvonuri care nu au fundament, care au o dimensiune speculativa.

Toate acestea sunt improbabile si comice, a declarat Papaconstantinou".

Presa din Grecia a evocat in ultimele zile, pe fondul ingrijorarilor legate de situatia economiei Ungariei, eventualitatea intrarii statului elen in incapacitate de plata si iesirea din zona euro, in pofida masurilor de austeritate adoptate de guvern in luna mai la solicitarea Uniunii Europene (UE) si Fondului Monetar International (FMI). 

Un sondaj efectuat de agentia Bloomberg in randul investitorilor si analistilor financiari arata ca 41% dintre cei chestionati considera ca Grecia va fi nevoita sa renunte la euro, in timp ce 73% dintre participanti apreciaza ca intrarea statului in incapacitate de plata este probabila.

"Nu se pune problema incapacitatii de plata sau a restructurarii datoriei.

Majoritatea investitorilor ignora eforturile facute si rezultatele programului de redresare economica, care vor fi vizibile in curand. Cred ca mediul se va schimba atunci", a afirmat ministrul de Finante in legatura cu sondajul Bloomberg.

UE si FMI au stabilit pentru Grecia un mecanism de sprijin financiar de 110 miliarde de euro, acordarea fondurilor fiind conditionata de implementarea unor masuri de austeritate.

#atena, #euro, #incapacitate, #plata , #stiri FMI