Acordul cu Ucraina este unul politic, pentru reforma sectorului gazului

Sambata, 01 August 2009, ora 10:29
1096 citiri
Acordul cu Ucraina este unul politic, pentru reforma sectorului gazului

Institutiile financiare internationale si Comisia Europeana au ajuns la un acord cu Ucraina pentru a ajuta aceasta tara sa isi plateasca facturile la gazul rusesc si sa-si umple depozitele pentru iarna, a anuntat vineri Comisia intr-un comunicat citat de AFP si preluat de NewsIn.

"Sunt foarte multumit ca s-a ajuns la un acord politic cu Ucraina pentru reforma sectorului gazului, care deschide calea catre ajutoare financiare de la institutiile financiare internationale pentru Ucraina", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Acordul ar urma sa aduca stabilitatea necesara pentru a reduce semnificativ riscul unei noi crize a gazului intre Ucraina si Rusia si sa asigure securitatea aprovizionarii pe care statele membre (UE - n.red.) si consumatorii nostri o asteapta", a adaugat el.

Acordul va permite obtinerea unei finantari de pana la 800 de milioane de dolari (circa 570 de milioane de euro) din partea Bancii Mondiale si a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in octombrie 2009, a explicat un purtator de cuvant al CE.

Fondul Monetar International (FMI) a deblocat 3,3 miliarde de dolari, a treia transa a unei linii de credit de 16,4 miliarde de dolari acordata Ucrainei pe o perioada de doi ani.

O parte din aceste fonduri ar putea fi folosite pentru a ajuta Ucraina sa cumpere gazul necesar pentru a-si umple rezervoarele. Dar suma exact nu a fost precizata, a adaugat purtatorul de cuvant. 

#acord, #ucraina, #sector, #gaz , #stiri FMI