Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ungaria a cerut FMI sa inchida biroul de la Budapesta

Ungaria a cerut FMI sa inchida biroul de la Budapesta
Banca Nationala a Ungariei a cerut, luni, FMI sa inchida biroul din Budapesta al institutiei, despre care afirma ca nu ar mai fi necesar, intrucat autoritatile ungare vor achita, probabil, imprumutul luat in 2008 de la Fond pana la sfarsitul acestui an, inainte de scadenta.

In general, finalizarea unui acord de imprumut presupune si inchiderea biroului Fondului din tara respectiva, intrucat relatia foarte stransa nu mai este necesara, dar decizia finala apartine FMI, scrie cotidianul ungar Portfolio.

Guvernatorul bancii centrale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, i-a transmis o scrisoare directorului general al FMI, Christine Lagarde, in care afirma ca biroul din Budapesta al institutiei internationale ar trebui inchis, "mentinerea acestuia nemaifiind justificata", intrucat Ungaria "va plati, probabil, un imprumut FMI luat in 2008 inainte de termen, pana la sfarsitul acestui an". Matolcsy este reprezentantul Ungariei in Consiliul Guvernatorilor FMI, din care fac parte toate statele membre.

Scrisoarea transmisa conducerii FMI a fost postata si pe site-ul bancii Ungariei. Matolcsy a notat si ca autoritatile de la Budapesta apreciaza cooperarea cu reprezentantul FMI in Ungaria, Irina Ivasenko, despre care a afirmat ca a avut un rol cheie in succesul acordului cu Fondul.

"In lumina acestor lucruri, propun inchiderea biroului local al FMI", a afirmat Matolcsy in scrisoarea de o pagina postat pe site-ul bancii.

Guvernul ungar a platit cea mai recenta transa catre FMI in iunie, de 310 milioane de euro, iar incepand din august si pana in martie anul urmator mai are de achitat 2,2 miliarde de euro, din care 1,85 miliarde de euro in acest an. In plus, banca nationala are obligatii de plata de 730 miliarde de euro pana in vara anului urmator, din care 360 de milioane de euro in acest an.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1010 ori
Citeste mai multe despreUngaria acord FMI birou FMI Ungaria