Ce imprumut ofera FMI Afganistanului

Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 17:38
974 citiri
Ce imprumut ofera FMI Afganistanului

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat marti ca a decis sa acorde Afganistanului un credit de 133,6 milioane de dolari, pentru a sustine economia acestei tari in perioada retragerii fortelor militare straine, transmite AFP.

FMI a indicat intr-un comunicat ca boardul sau a dat unda verde acestui credit, ce urmeaza sa fie eliberat in mai multe transe de-a lungul a trei ani. Intr-o prima faza vor fi deblocati in viitorul imediat 18,9 milioane de dolari.

"In urmatorii trei-cinci ani, retragerea prezentei militare internationale si scaderea asteptata a ajutorului international vor reprezenta sfidari importante pentru politica economica" - a explicat directoarea adjuncta a FMI, Nemat Shafik, in comunicatul citat.

"Statul afgan va trebui sa preia in sarcina sa activitati care in acest moment sunt finantate de donatori si deci sa suporte o parte mai mare din cheltuielile de securitate", a mentionat responsabila Fondului.

Un alt obiectiv al acestui credit este de a "intari sistemul bancar", intrucat criza a afectat si cea mai mare institutie bancara din Afganistan, Kabul Bank, scotand la iveala "probleme legate de guvernanta si de definirea responsabilitatilor".

In 2010, un prim acord intre FMI si guvernul de la Kabul privind conditiile de acordare a unui credit nu s-a putut concretiza din cauza unui scandal de deturnare de fonduri si de coruptie in sanul institutiei bancare, care ulterior a fost restructurata. In acest scandal au fost implicati responsabili si apropiati ai puterii, intre care fratele presedintelui Hamid Karzai, Mahmud, si guvernatorul bancii centrale, Abdul Qadir Fitrat, care a fugit din tara in iunie anul acesta.

#FMI imprumut Afganistan, #FMI acord imprumut , #Acord FMI