Boardul FMI discuta vineri un posibil nou acord cu Romania

Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 08:27
3763 citiri
Boardul FMI discuta vineri un posibil nou acord cu Romania

Boardul executiv al Fondului Monetar International (FMI) va discuta in sedinta din 27 septembrie solicitarea Romaniei de incheiere a unui nou acord de tip stand-by, potrivit calendarului publicat pe site-ul FMI.

Guvernul a cerut aprobarea unui acord preventiv in valoare de aproximativ doua miliarde de euro, pentru o perioada de doi ani, la care se adauga alte doua miliarde de euro de la Comisia Europeana.

Acesta este al treilea acord solicitat de Romania Fondului Monetar International, de la declansarea crizei economice. Primul a fost incheiat in 2009, iar al doilea, de tip preventiv, in 2011.

Potrivit premierului Victor Ponta, proiectul final de scrisoare de intentie a fost trimis FMI pe 12 septembrie.

Guvernul propune, prin asumarea angajamentelor fata de Comisia Europeana si Fondul Monetar International, un mod transparent prin care Romania sa-si asigure o stabilitate si o predictibilitate absolut necesare pentru continuarea cresterii economice si o dezvoltare de care tara noastra are foarte multa nevoie, a declarat, marti primul ministru in plenul Parlamentului.

"Pentru mine este insa extrem de important sa stiu ca acest nou acord nu este un acord doar al unui Guvern, ci este un acord insusit de clasa politica. Sunt convins ca, astazi, grupurile politice parlamentare isi vor exprima sustinerea sau, sigur, dezacordul. (...) Din momentul in care, insa, avem un asemenea acord, practic, pentru toate fortele politice responsabile exista o predictibilitate de care in mod sigur avem foarte multa nevoie. Vreau sa reiterez faptul ca toate deciziile importante ale Guvernului, din punctul meu de vedere (...), trebuie sa fie prezentate, ratificate de Parlamentul Romaniei, fie ca e vorba de decizii de politica externa, de decizii importante din punct de vedere economic. Guvernul administreaza tara, decizia, insa, apartine romanilor", a subliniat premierul Ponta.

Potrivit acestuia, in baza acestui nou acord, care va fi sustinut de Parlament si ratificat de partenerii internationali ai Romaniei, cofinantarea pentru fondurile europene va beneficia de o scadere de la 15% la 5%, reprezentand la rata actuala de absorbtie o economie anuala de peste un miliard de lei.

Ponta promite pastrarea cotei unice de 16% la impozitare

Seful Executivului a spus ca, potrivit scrisorii, nu exista nicio intentie de crestere a fiscalitatii, cota unica de 16% fiind pastrata.

"Si exista situatii, asa cum este TVA la paine, in care putem aplica scaderi de fiscalitate in masura in care scaderea de la 24 la 9% a TVA la paine se va dovedi un proiect de succes. Vom continua in perioada care urmeaza si cu alte produse alimentare (...) sa combatem evaziunea fiscala, sa avem preturi acceptabile la produsele de baza si sa aratam ca acea teorie care spune ca o fiscalitate mai redusa duce de fapt la incasari mai mari se poate verifica si in Romania", a adaugat el.

Referindu-se la obligarea persoanelor care obtin venituri din chirii de a plati cotele de asigurari de sanatate, premierul a precizat ca aceasta obligatie va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2014, este limitata la cinci salarii medii si este o masura extrem de corecta, de justitie sociala.

Venitul minim garantat ar urma sa creasca din 2014

El a mai aratat ca acordul prevede continuarea cresterii venitului minim garantat in 2014 si introducerea unei alocatii pentru incalzirea de locuinte pentru categoriile defavorizate.

In ceea ce priveste programul de privatizari, seful Executivului a subliniat ca nu exista privatizari majoritare.

"Este vorba despre listarea a 10% din Nuclearelectrica, 15% din Romgaz, 15% din Compania Energetica Oltenia si 10% din Hidroelectrica. E vorba de implicarea capitalului privat in companiile energetice la care statul ramane actionar, dar prin acest capital privat putem sa avem si un management mai performant si resurse pentru investitii in retehnologizare", a detaliat Ponta.

Premierul a mai precizat ca acordul nu prevede niciun fel de obligatie pentru Guvernul Romaniei si pentru Romania de a impozita persoanele fizice autorizate sau drepturile de autor.

"Este o cerinta veche a partenerilor nostri internationali (...), nu avem o asemenea obligatie si impreuna cu dumneavoastra putem gandi in viitor un sistem fiscal care poate largi baza de impozitare, pentru ca, in continuare, in Romania sunt putini cei care platesc taxe si foarte multi cei care beneficiaza", a completat el.

#acord FMI Romania 2013, #board FMI Romania, #acord stand by fmi, #angajamente Romania FMI, #politici economice Romania , #Acord FMI