Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Altex, Domo si Flamingo, scurtcircuitati de criza

Altex, Domo si Flamingo, scurtcircuitati de criza

Vremurile tulburi prin care trece economia globala, scaderea acordarii imprumuturilor de consum precum si lipsa finantarii, sunt doar cateva din motivele pentru care retailerii de electronice au renuntat la planurile de dezvoltare, au inchis pravaliile din buricul targului si asteapta cuminti.

Ionut Pascu, analist al Roland Berger, este de parere ca in lipsa finantarii lanturile regionale vor intra in faliment in cel mai scurt timp.

"O parte dintre lanturi, poate nu cele mai mari, poate cele medii, cele regionale, este posibil sa intampine dificultati mari si este posibil ca unele sa isi inchida operatiunile", declara Ionut Pascu pentru The Money Channel la sfarsitul lunii ianuarie.

Precum alte domenii si sectoare lovite de criza, acesta este de parere ca principala preocupare a retailerilor de electronice ar trebui sa fie capabile sa se diferentieze de concurenta si in acelasi timp sa-si eficientizeze costurile la maximum.

Principalul plan pentru 2009: Reducerea costurilor

In 2008, Altex, Domo si Flamingo, aveau planuri marete pentru 2009. Actualmente, marii jucatori de pe piata de electronice indosariaza planurile marete, le pastreaza pentru vremuri mai favorabile, si incearca pe cat posibil diminuarea efectelor crizei.

Cea mai mare companie din retailul de electronice, electrocasnice si IT, Altex, a renuntat la planurile de extindere in Bulgaria si Ucraina. Sta in asteptare si urmareste consolidarea pozitiei de lider pe care a ocupat-o in ultimii ani si dezvoltarea serviciilor oferite in concordanta cu modificarile impuse de piata.

Domo si-a luat gandul de la bursa. Directorul executiv al grupului, Lorand Szarvadi, a declarat ca "grupul TechnomarketDomo din care face parte Domo Retail a pregatit in detaliu listarea la 3 burse (Londra, Bucuresti, Sofia).

Pregatirile au durat aproape un an de zile, dar din cauza crizei financiare care a ajuns si in Europa, evenimentul nu s-a mai produs. A fost amanat pentru o data nedeterminata".

Flamingo International (FLA), unicul retailer autohton de electronice si electrocasnice listat la Bursa de Valori Bucuresti, a pierdut in ultimul an 94% ajungand de la 75milioane de euro la 4,8 milioane.

Potrivit analistilor, piata de electrocasnice va suferi o scadere de aproximativ 10%, piata totala a retailului de electrocasnice si electronice ajungand astfel la un volum de circa 1 miliard de euro.

Afectati de criza economica, retailerii autohtoni nu mai au planuri marete. Acestia reduc costurile si incearca pe cat posibil sa gaseasca solutii pentru a supravietui.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3663 ori