Expertii de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh au dezvoltat software-ul de recunoastere faciala intr-o lume in care anonimatul nu mai este acceptat.
Cercetatorii au creat o aplicatie pentru smartphone-uri care, prin fotografierea unui necunoscut, poate afla CNP-ul persoanei, data nasterii, locul de munca si alte informatii disponibile pe retelele de socializare, in special pe Facebook.Tehnologia se bazeaza pe compararea fotografiilor obtinute cu ajutorul telefonului mobil cu cele de pe Facebook.
Software-ul poate identifica orice necunoscut printr-o simpla fotografie, dupa care e nevoie de activarea programului de recunoastere facial.
Cum Facebook are o asemenea optiune, persoana fotografiata poate fi gasita foarte usor pe reteaua de socializare.
Pentru a nu li se fura identitatea virtuala, internautii vor trebuie sa fie tot mai vigilenti cu privire la setarile de confidentialitate de pe site-urile de socializare. Expertii puncteaza faptul ca software-ul de recunoastere faciala se bazeaza doar pe imaginile care se afla la dispozitia publicului.
In cazul in care un utilizator Facebook si-a facut publice datele personale, i se poate ghici CNP-ul folosind cativa algoritmi cunoscuti.
"In timp ce tehnologia de recunoastere faciala este incredibil de sofisticata, rata de esec este inca mare. Daca tii la viata ta privata, ar trebui sa fii ingrijorat in legatura cu acest nou software.
In prezent, a devenit mult mai usor sa fim depistati nu numai cine suntem ci si unde lucram si care ne sunt prietenii", au precizat cercetatorii.
Expertii recomanda utilizatorilor de retele sociale sa fie constienti de informatiile care exista despre ei, pe internet.
Vrei sa-ti pastrezi identitatea virtuala?
Expertii te sfatuiesc sa-ti dezactivezi functia de recunoastere faciala de pe Facebook, din meniul Privacy.
De asemenea, verifica daca datele personale, cum ar fi data si locul nasterii si adresa sunt impartasite doar catre prieteni.
O alta aplicatie de recunoastere facial mai este si Social Camera, care este disponibila doar utilizatorilor de smartphone-uri bazate pe sistemul de operare Android.
Aplicatia recunoaste imediat persoanele fotografiate, pentru ca acestia sa primeasca tag pe Facebook.
O alta aplicatie disponibila este SceneTap, care permite utilizatorilor sa afle cate femei si cati barbati se afla intr-un bar, pe care ii numara in timp real.
O alta tehnologie de recunoastere faciala este PittPatt, achizitionata recent de Google.
PittPatt este una din companiile lider de pe piata software de recunoastere faciala, astfel incat reunirea cu Google va duce la o dezvoltare si mai rapida a acestei tehnologii.
Cu toate acestea, Google si-a asigurat utilizatorii ca identitatea lor va fi bine pazita.