Erste: Actiunile din Europa Centrala si de Est vor fi mai atractive decat cele din zona euro

Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 16:04
2092 citiri
Erste: Actiunile din Europa Centrala si de Est vor fi mai atractive decat cele din zona euro

Analistii Erste Group sustin ca sentimentul negativ si aversiunea la risc predomina in continuare, iar primele de risc pentru actiuni se mentin la niveluri ridicate, ei considerand actiunile din Europa Centrala si de Est mai atractive decat cele din zona euro.

"Criza datoriilor suverane necesita solutii structurale si pe termen lung, masurile privind lichiditatea doar vor calma pietele si vor asigura timpul necesar implementarii solutiilor. Per total, nu preconizam o miscare de revenire a pietelor de capital la fel de puternica ca in 2009", a explicat Henning Esskuchen, Co-Director pentru CEE Equity Research in cadrul Erste Group.

"Revenirea se va manifesta mai moderat, in timp ce sentimentul de revenire lenta ar trebui sa se resimta in performanta burselor. Ne-am bucura sa vedem acest efect inca din primul trimestru din 2012, dar nu am fi surprinsi daca ar dura putin mai mult", a adaugat Esskuchen.

Raportul Erste Group arata ca Romania ramane preferata analistilor in Europa de Sud-Est. Romania are cea mai scazuta evaluare din regiune, iar cresterea se mentine la un nivel atractiv, de 15%, fata de o rata P/E estimata de 5,4. Piata ar putea deveni destul de activa din punct de vedere al noilor listari la bursa in 2012. Lichiditatea ramane principala preocupare. Cu Europa de Sud-Est in pozitie neutra, analistii recomanda mai degraba supra-pondere pentru Romania.

Analistii Erste Group preconizeaza incetinirea cresterii economice in 2012 si estimeaza din nou o scadere pentru Ungaria si Croatia

"Ne-am astepta sa vedem criza datoriilor suverane reflectata cel putin intr-o recesiune tehnica in T4 2011 si T1 2012 in regiune sau cel putin in anumite tari si, prin urmare, perspectiva noastra privind revenirea actiunilor depinde de concretizarea acestui scenariu, facand astfel posibila o perspectiva mai pozitiva pentru dezvoltarea economica in anul financiar 2012", a declarat Esskuchen.

Potrivit raportului Erste Group, indicatorul ZEW/Erste privind sentimentul vine oarecum in sprijinul acestei perspective, dat fiind ca majoritatea investitorilor considera nu doar ca actiuniile sunt mai atractive fata de 2011, ci si ca actiunile din ECE sunt mai atractive decat cele din zona euro.

Indicatorul privind sentimentul economic ZEW-Erste Group Bank pentru Europa Centrala si de Est, inclusiv Turcia (ECE) este calculat ca fiind echilibrul dintre asteptarile pozitive si cele negative privind evolutia economica intr-un orizont de sase luni.

"In opinia noastra, in 2012, investitorii vor prefera companiile stabile, rate ridicate de acoperire a datoriei, companiile cu numerar net si sectoarele defensive", a spus Esskuchen.

Asigurarile si telecomunicatiile ar trebui sa aiba o evolutie buna in 2012

De asemenea, analistii Erste Group arata ca un element pozitiv este acela ca aproape toate sectoarele au inceput sa prezinte o imbunatatire a ratelor de revizuire a castigurilor.

Analistii Erste Group considera ca asigurarile si telecomunicatiile sunt sectoare interesante, care ar trebui sa aiba o evolutie buna si in 2012, aratandu-se optimisti si in privinta companiilor de utilitati din ECE, cel putin ca investitii de baza / defensive.

Sectorul imobiliar ar putea iesi din centrul atentiei

Sectorul imobiliar s-ar putea sa nu mai fie in centrul atentiei, analistii preconizand scaderea vanzarilor de locuinte si a pietei auto in 2012, dar cererea de electrocasnice mari ar trebui sa creasca in continuare in 2012, in conformitate cu cresterea PIB (valabil mai ales in Turcia).

Comercializarea alimentelor este unul dintre cele mai defensive sectoare intr-un climat de incetinire a economiei.

"In concluzie, pastram bancile si asigurarile pe lista de urmarit, preferam sectorul de petrol si gaze, adaugam telecomunicatiile si utilitatile ca sectoare defensive si, pentru randamentul dividendelor, partial sectorul medical, pastrand distanta fata de constructii si materiale si alte industrii ciclice atat timp cat tendintele de recesiune influenteaza sentimentul pietei. De asemenea, ne asteptam ca 2012 sa fie pozitiv pentru toate companiile de retail, datorita cresterii continue a consumului in ECE", a conchis Esskuchen.

#analisti Erste Group, #actiuni Europa Centrala Est, #crestere economica 2012, #evolutie sector telecomunicatii , #Rezultate financiare