Veste-soc de la Morgan Stanley: Barilul de petrol poate ajunge 20 de dolari

Luni, 11 Ianuarie 2016, ora 14:27
5161 citiri
Veste-soc de la Morgan Stanley: Barilul de petrol poate ajunge 20 de dolari
Foto: Flatworldknowledge

Analistii bancii Morgan Stanley considera ca o apreciere rapida a dolarului ar putea impinge pretul de tranzactionare al barilului de petrol spre pragul de 20 de dolari.

Efectul de levier pe care dolarul il poate avea asupra petrolului se poate traduce intr-o scadere a pretului barilului cu 10-25% in cazul unei aprecieri de 5 procente a monedei americane, noteaza Bloomberg.

"Tinand cont de trendul aprecierii continue a dolarului, scenariul pretului de 20-25 de dolari/baril pare posibil numai prin evolutia cursului monedei americane. Dolarul ramane unul dintre factorii care influenteaza pretul petrolului", au concluzionat analistii Morgan Stanley.

Pretul petrolului Brent, un indice de referinta in piata, a inregistrat deja o scadere de 11 procente in cursul acestui an, ca urmare a deciziei OPEC de a elimina plafonul maxim al cotelor de productie.

Decizia este in masura sa puna presiune pe piata petrolului, in conditiile in care rezervele de petrol constituite in Statele Unite, de exemplu, se situeaza la 100 de milioane de barili deasupra mediei inregistrate in ultimii 5 ani.

Pretul barilului a inregistrat un nou declin dupa turbulentele care au zguduit piata financiara din China in cursul saptamanii trecute.

O eventuala apreciere a dolarului cu 3,2% in fata yuanului chinezesc ar putea impinge pretul petrolului spre valoare de 20 de dolari/baril, au apreciat analistii bancii americane.

In cazul in care si alte valute vor pierde teren rapid in fata monedei americane, ruptura dintre dolar si pretul petrolului se poate accentua, mai spun acestia.

Indicele Brent a inchis saptamana trecuta la o valoare de 33,55 dolari/baril pe piata londoneza, cel mai scazut pret din 2004 si pana in prezent. Trendul descendent a continuat si la reluarea tranzactiilor cu petrol din Londra, de luni, 11 ianuarie.

Rezervoare pline

Analistii Morgan Stanley nu sunt singurii care prevad un asemenea declin pe piata petrolului, dar rationamentul difera in cazul altor banci.

Expertii din cadrul grupului Goldman Sachs se arata ingrijorati de eventuala atingere a limitei de stocare la nivel global, fenomen care ar impinge pretul petrolului la un nivel indeajuns de scazut pentru a opri o parte din productie.

Rezervoarele din Cushing, Oklahoma, principalul terminal de stocare a rezervelor de combustibil din Statele Unite, au raportat in ultimele 9 saptamani o crestere continua a rezervelor stocate, pana la 63,9 milioane de barili. Capacitatea maxima a acestora este de 73 de milioane de barili.

#pret petrol, #curs valutar dolar, #previziuni piata energie 2016 , #Stiri energie