Turcia ramane o poarta strategica pentru americani - Bosfor si Dardanele, mai importante ca niciodata

Luni, 27 Iulie 2015, ora 17:59
3400 citiri
Turcia ramane o poarta strategica pentru americani - Bosfor si Dardanele, mai importante ca niciodata
Foto: Pixabay

Oficialii americani din cadrul Administratiei Informatiilor din Energie (EIA) considera ca Turcia detine o pozitie strategica in dezvoltarea retelor de transport al gazelor naturale si petrolului dinspre Orientul Mijlociu, Asia Centrala si Rusia catre Europa si zona Atlantica.

Departamentul guvernului american a publicat luna aceasta un raport in care subliniaza rolul vital detinut de Turcia in stabilirea culoarelor de transport pentru petrol si viitoarea importanta pe care o va avea in reteaua de gazoducte, arata cotidianul Hurriyet Daily News.

Punct strategic

Stramtorile Bosfor si Dardanele, controlate de catre turci, reprezinta, din punct de vedere al traficului maritim petrolier, a sasea poarta strategica a lumii. In 2013, conform estimarilor facute de EIA, 2,9 milioane de barili de petrol au tranzitat zilnic cele doua stramtori.

Ambele asigura transportul regulat de petrol din zona Marii Caspice si din Rusia catre pietele occidentale.

Nivelul traficului maritim cu produse petroliere din zona reprezinta 5,1% din cele 56,5 milioane de barili incarcate zilnic pe nave si 3,2 procente din rezerva de petrol, de 90, 1 milioane de barili, constituita zilnic in cursul anului 2013.

Doua retele terestre de oleoducte fac legatura intre terminalele din Turcia si campurile petroliere din Irak si Azerbaidjan.

Legatura cu Irakul are doua ramuri care se bifurca spre campurile de sonde din Kircuk si Taq Taq. In total, cele doua oleoducte care leaga portul turcesc Ceyhan de Irak ar putea transporta 2,1 milioane de barili de petrol zilnic.

Din neferice, cantitatea nu depaseste in prezent 550.000 de barili/zi, ca urmare a capturarii unei mari parti din zona Kircuk de catre trupele jihadiste ale Statului Islamic si a conflictelor inregistrate cu gruparile kurde pe cealalta linie de transport.

"In 2014, cantitatile ajunse in terminalele din portul Ceyhan au oscilat intre 130.000 si 655.000 de barili zilnic", au aratat analistii EIA.

Legatura cu Azerbaidjanul pare mult mai sigura, oleoductul inaugurat in 2006 putand sa transporte zilnic pana la 1,2 milioane de barili de petrol.

Punct vital pentru piata de energie

"Turcia are sansa de a se transforma intr-un terminal important in cadrul retelelor de gaze care vor tranzita regiunea.

In acest moment, gazoductele care intra in Turcia reusesc doar sa alimenteze piata interna, lasand doar o cantitate redusa pentru export", mentioneaza analistii EIA.

"Din 2010 si pana in prezent, Turcia a inregistrat cea mai importanta crestere in consumul de gaze natuirale din randul tarilor membre ale Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica", se mai arata in raport.

Sursele de alimentare sunt Iranul, care livreaza Turciei 10 miliarde de metri cubi de gaz anual prin gazoductul Tabriz-Ankara; Azerbaidjanul, prin gazoductul Baku-Tbilisi-Erzurum, cu o capacitate de 6,6 miliarde metri cubi si Rusia, cu livrari anuale de 30 de miliarde metri cubi.

2018 este anul in care Turcia ar putea deveni un element cheie pentru piata energetica europeana, aceasta fiind data la care ar trebui sa devina operational proiectul gazoductului TANAP care leaga Azerbaidjanul de Uniunea Europeana, via Turcia.

TANAP ar urma sa asigure o cantitate initiala de 16 miliarde de metri cubi, aceasta crescand treptat pana la 31 de miliarde metri cubi de gaze naturale in 2026.

Un alt proiect important, dar inca pus sub semnul intrebari, il reprezinta Turkish Stream, gazoductul prin care Rusia intentioneaza sa pompeze catre Europa o cantitate anuala de 63 de miliarde metri cubi de gaz.

Acesta pare sa fi fost blocat de neintelegerile survenite intre guvernele de la Moscova si cel de la Ankara privind pretul de livrare a gazelor pe piata din Turcia.

#piata energetica Europa, #tranzit gaze naturale Europa, #strategie energetica UE , #Stiri energie