Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ANRE:

Investitiile in energia regenerabila depasesc 4,4 miliarde de euro in Romania

Investitiile in energia regenerabila depasesc 4,4 miliarde de euro in Romania


Romania a atras pana in prezent investitii de peste 4,4 miliarde de euro in sectorul energiilor regenerabile, a declarat, joi, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Emil Calota.

"Este de notorietate faptul ca, pana acum, avem peste 4,4 miliarde de euro investitii in domeniu", a spus acesta, intr-o dezbatere de profil organizata de Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

Potrivit acestuia, angajamentele pe care Romania si le-a asumat fata de Comisia Europeana pentru anul 2020 este 24% total energie din surse regenerabile raportat la consumul total de energie electrica. Insa, in conditiile in care anul 2013 este considerat un boom in energia regenerabila, tara noastra este foarte aproape de realizarea tintelor anului 2020 pentru energia verde, nu doar datorita investitiilor, ci si pe fondul unui consum brut de energie electrica scazut.

"Cred ca ar fi interesant pentru strategii in energie sa se gandeasca la faptul ca Romania la nivelul anului 2013 - 2014 este foarte aproape de realizarea tintelor anului 2020 pentru energie verde nu neaparat pentru ca doar sectorul investitional a mers foarte bine, dar si pentru ca, din nefericire, consumul brut de energie electrica si consumul de energie in total au scazut pe de o parte din cauza recesiunii generale, iar pe de alta parte din cauza destructurarii economice la nivelul marilor consumatori din Romania", a explicat Calota.

Calota: Energia eoliana "a mers destul de bine", boom-ul e dat de energia solara

Vicepresedintele ANRE a adaugat ca, potrivit ultimelor date, in prezent avem 3.150 de MW ca anvelopa acreditati cu schema de sprijin in conformitate cu prevederile legale.

"Iei am avut ultima sedinta a Comitetului de Reglementare, unde am avut un capitol referitor la autorizare, licentiere si acreditare de capacitati noi de produs energie electrica din surse regenerabile. In acest moment, avem 3.150 de MW ca anvelopa acreditati cu schema de sprijin in conformitate cu prevederile legale.

Pe structura tehnologica, merita remarcat ca exact domeniile pe care Romania avea premisele de dezvoltare - pentru ca resursele naturale ca avantaj comparativ in relatia cu piata globala de energie le aveau exact aceste doua domenii - sunt ramase in urma, respectiv cel mai tare sunt ramase tehnologiile de biomasa, biogaz si geotermal, dar si hidro", a precizat Emil Calota.

El a remarcat ca energia eoliana "a mers destul de bine" pentru ca in prezent sunt aproape 2.000 de MW, boom-ul in energia regenerabila fiind dat de capacitatile fotovoltaice unde, pana acum, sunt aproape 650 de MW acreditati.

"Avem inca in lucru 33 MW care sunt doar cu autorizatii de infiintare si sunt in diferite stadii de efectuare a probelor si pe ei contam la realizarea planului (de actiune in domeniu - n.r.), astfel ca vor ajunge la 680 de MW", a mai spus reprezentantul ANRE.

In ceea ce priveste cadrul legislativ, singura dintre prevederile legale care inca se gaseste in discutie, pe de o parte, cu Comisia Europeana, iar pe de alta parte in dezbaterea Parlamentului este legea de aprobare a OUG 57.

"Suntem acum in prezentarea sistemului de promovare. Ceea ce Romania sustine prin mecanismul de sprijin printr-un buget estimat la nivelul perioadei de sustinere de 15 ani, un buget total de circa 14-15 miliarde de euro, se regaseste intr-un numar de certificate acordate fiecarui MWh produs si furnizat in reteaua nationala.

Cea mai generoasa sustinere din cele patru tehnologii de baza o are tehnologia fotovoltaica, respectiv sase certificate verzi pentru fiecare MWh produs si furnizat", a subliniat vicepresedintele ANRE.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 2355 ori