Romania va exporta energie electrica de un miliard de euro pe an in Albania

Joi, 17 Aprilie 2014, ora 11:47
2562 citiri
Romania va exporta energie electrica de un miliard de euro pe an in Albania

Ministrul roman al Economiei, Constantin Nita, si omologul sau albanez au agreat miercuri un contract de export de energie din Romania spre Albania in valoare de un miliard de euro pe an, au declarat, joi, surse guvernamentale.

"Ministrul Economiei, Constantin Nita, a negociat si a batut palma cu omologul sau albanez pentru un contract de un miliard de euro pe an. Contractul prevede exportul unei cantitati de 2,5 TWh de electricitate pe an", au spus sursele mentionate.

Potrivit acestuia, detalii despre contract, precum si sursele de provenienta a energiei urmeaza sa fie discutate in perioada imediat urmatoare.

Consumul Romaniei de electricitate a fost anul trecut de 49,6 TWh, potrivit rapoartelor Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

Prin urmare, cantitatea de energie care va merge la export in Albania echivaleaza cu 5% din consumul Romaniei din 2013.

In acelasi timp, productia de energie a tarii a fost de 55,7 TWh anul trecut.

Diferenta dintre productie si consumul intern a fost reprezentata de consumul propriu tehnologic al centralelor si retelelor si de exporturile de energie.

Romania a exportat 2,47 TWh de energie electrica, in 2013

Anul trecut, Romania a exportat 2,47 TWh de energie electrica, mai arata datele oficiale ale ANRE.

Miercuri, ministrul Economiei, Constantin Nita, s-a intalnit cu Arben Ahmetaj, ministrul Dezvoltarii Economice, Comertului si Antreprenoriatului din Albania, potrivit unui comunicat al ministerului, remis, miercuri, AGERPRES.

Din delegatia albaneza au mai facut parte Damian Gjiknuri, Ministrul Energiei si Industriei, Taulant Balla, membru al Parlamentului, Agron Hetoja, presedintele companiei de electricitate a Albaniei, KESH, precum si Sami Shiba, Ambasadorul Albaniei la Bucuresti.

"Am discutat cu delegatia albaneza despre necesitatea cresterii nivelului schimburilor comerciale dintre cele doua tari. Un punct important pe agenda discutiilor a fost cooperarea in domeniul energetic, expertiza si experienta Romaniei in dezvoltarea de proiecte de infrastructura fiind apreciata de catre delegatia albaneza. In acest sens, exista potential pentru implicarea companiilor romanesti in dezvoltarea de proiecte pe piata albaneza, domeniile prioritare fiind: constructia de hidrocentrale si microhidrocentrale, retehnologizari, infrastructura rutiera, agricultura, industria textila. In acelasi timp, pentru Romania este o oportunitate valorificarea productiei de energie excedentare, prin vanzarea catre piata din Albania. Companiile producatoare de energie din Romania au sansa de a deveni active pe piata regionala, valoricandu-si productia de energie la preturi competitive", a declarat Constantin Nita, citat in comunicat.

Reprezentantii ministerului au mai spus ca, in cadrul intalnirii au fost discutate oportunitatile de cooperare economica dintre cele doua tari, in domenii precum energie, industria textila, agricultura, infrastructura rutiera; colaborarea pentru atragerea de investitii in cele doua tari; modalitati institutionale de colaborare si transfer de know-how in domeniul IMM-urilor, atragerii de fonduri europene, acreditarii, standardizarii si certificarii produselor.

Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina intenţionează să îşi majoreze, cu aproximativ 50%, importurile de electricitate pe parcursul zilei de miercuri, 24 aprilie, pe fondul temperaturilor scăzute şi lipsei vântului şi...
#export energie electrica Albania, #energie electrica Romania, #consum Romania electricitate , #Energie electrica