Platesti prea mult la curent? Iata cum scapi de "vampirii" energetici

Miercuri, 22 Iunie 2011, ora 13:35
6390 citiri
Platesti prea mult la curent? Iata cum scapi de "vampirii" energetici

Aparatele de uz casnic tinute in prize consuma curent chiar si atunci cand nu sunt folosite. Cele mai periculoase aparate si gadgeturi care pot incarca factura la curent sunt laptop-urile, televizoarele dar si filtrele de cafea.

Daca ai face un tur al casei ai fi surpins de cat de multe leduri sunt aprinse. Expertii te sfatuiesc sa scapi de “vampirii” energetici care iti incarca factura la curent.

Potrivit unui studiu, intre 5-10% din energia pe care o consumi lunar este folosita de acele dispozitive care sunt conectate 24h din 24h.

Iata ce anume ar trebui sa scoti din priza pentru a avea costuri mai mici la energie: laptop-ul, calculatorul de birou, televizorul, dvd player-ul, radio, filtru de cafea, aparatele de prajit paine, iPod-ul si alte gadget-uri electronice.

Iata cat consumi pe an din cauza aparatelor in stand-by

Expertii sunt de parere ca valoarea consumului ascuns este de 5 euro pentru fiecare aparat inchis pe care il tii in priza.

Potrivit unui studiu, totalul aparatelor pe care le uiti in prize este de 500 kwn/an. Iata ce aparate iti consuma cea mai multa energie: televizorul- 48 kwn/an, laptopul-43 kwn/an, radio- 15 kwn/an, telefonul fara fir- 7 kwn/an.

De asemenea, in timpul verii, cand temperaturile cresc, folosirea aerului conditionat incarca factura la energie.

Ponturi pentru un consum redus de energie

Opteaza pentru dispozitive care nu consuma energie in momentul in care aparatele nu sunt conectate.

De exemplu, exista anumite cabluri de alimentare ale telefoanelor mobile care nu consuma energie daca telefonul nu este conectat.

De asemenea, comerciantii ofera diverse adaptoare pentru prize sau cabluri de alimentare care utilizeaza energie cu timp prestabilit de 3 pana la 6 ore.

Dupa ce se termina aceasta perioada, gadget-urile care se afla in priza nu mai consuma energie electrica.

Daca esti un fan al jocurilor Wi-Fi pe Nintendo Wii chiar daca jocul nu este in uz, acesta consuma pana la 10 kw/luna energie.

Insa, prin dezactivarea conexiunii Wi-Fi, consumul de energie scade pana la doar 1,3 kw/luna.

Nu abuza de aerul conditionat si nu il stabili la cea mai mica treapta. Acest lucru poate salva 10% din factura de energie.

Foloseste prelungitoare cu butoane on/off. Acestea iti permit sa opresti accesul la curent daca ai uitat unele aparate in priza.

Schimba-ti becul din casa.

Cumpara becuri fluorescente compacte. Acestea dureaza mai mult si consuma de 4-5 ori mai putin curent electric decat becurile incandescente, deci factura ta la lumina va fi mult mai mica.

Atentie la usa frigiderului.

Aceasta trebuie sa fie inchisa etans. Verifica din cand in cand daca garnitura care asigura inchiderea este pozitionata corect.

Frigiderul deschis consuma mai multa energie pentru a raci aerul cald care patrunde din camera.

Potrivit unor studii, daca toti consumatorii din tarile industrializate ar scoate incarcatoarele din priza si ar opri toate aparatele electrocasnice, in loc sa le lase in standby, ar putea fi inchise patru termocentrale electrice.

#factura curent, #consum energie, #energie, #priza, #energie electrica, #aparate consum energie , #Energie electrica