Exxon si Rosneft vor semna un acord istoric pentru explorarea zonei arctice

Luni, 16 Aprilie 2012, ora 16:12
1786 citiri
Exxon si Rosneft vor semna un acord istoric pentru explorarea zonei arctice

Gigantii petrolieri ExxonMobil (SUA) si Rosneft (Rusia) sunt gata sa semneze luni acordul istoric anuntat in vara anului 2011 pentru explorarea zonei arctice rusesti, transmite Financial Times.

Zona care urmeaza sa fie explorata in parteneriat de cele doua companii este considerata extrem de bogata in hidrocarburi.

"Acordul va permite accesul americanilor de la Exxon la zacamintele uriase din Rusia, care ar putea insuma 36 de miliarde de barili de petrol, in timp ce Exxon va veni cu expertiza si cu managementul de proiect", scriu jurnalistii de la Financial Times.

Exxon se numara printre putinele companii din lume care extrag petrol din zone inghetate.

Presa a catalogat acordul dintre Exxon si Rosneft drept cel mai important parteneriat ruso-american din istoria recenta.

Rosneft a incercat anul trecut un acord similar cu grupul britanic BP pentru a dezvolta aceleasi teritorii din zona artica. Parteneriatul a fost insa blocat de miliardarii rusi implicati in joint-venture-ul TNK-BP.

Exxon este prezent si in Romania, unde colaboreaza cu Petrom pentru explorarea si dezvoltarea perimetrului Neptun din Marea Neagra.

La inceputul acestui an, cele doua companii au anuntat primele descoperiri de gaze. Explorarea zonei costa un milion de dolari pe zi.

#Exxon Rosneft acord, #parteneriat Exxon Rosneft, #exploatare zona arctice Exxon Rosneft , #Companii energetice