ME: Procesul reorganizarii sectorului de producere a energiei isi va urma cursul

Luni, 26 Octombrie 2009, ora 10:24
1383 citiri
ME: Procesul reorganizarii sectorului de producere a energiei isi va urma cursul

Ministerul Economiei a anuntat duminica, ca urmare a declaratiilor lui Iulian Iancu, ca procesul privind reorganizarea sectorului energetic isi urmeaza cursul,fiind o conditie a dezvoltarii energiei durabile, adaugand ca sectorul energetic poate fi foarte vulnerabil, daca nu se investeste acum in el, informeaza NewsIn.

"Reorganizarea sectorului energetic este o conditie a dezvoltarii energetice durabile, iar deciziile privind siguranta energetica a Romaniei reprezinta o parte importanta a politicilor legate de strategia nationala de aparare, mai ales in conditiile actualei crize financiare si a crizei de resurse energetice primare.

Sectorul energetic nu poate fi competitiv in piata, in structura actuala, avand in vedere costurile mult diferite intre producatorii de energie hidro, termo si nucleara. In Europa productia este flexibila. In plan intern, din cele 21 de scenarii de restructurare a productiei energetice a fost aleasa varianta infiintarii a doua companii, tinand cont de costuri, cota de piata si structura.

Au fost create premisele pentru a proteja jucatorii din piata, astfel incat potentialul monopol de stat sa nu fie o frana in competitie", a comunicat duminica Ministerul Economiei (ME), ca urmare a declaratiilor deputatului Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputatilor pe tema reorganizarii sectorului energetic.

Social-democratul cere Guvernului sa intrerupa procesul de fuziune a producatorilor de energie, al carui scop este crearea a doua mari companii energetice, argumentand ca restructurarea sectorului energetic nu poate fi initiata de un Guvern demis si nici in timpul campaniei electorale, in pragul iernii si "pe usa din spate".

"Reorganizarea sectorului de producere a energiei prin infiintarea celor doua companii este un proces inceput, practic, inca din luna februarie a anului in curs, si nicidecum un proiect despre care acum incepem sa vorbim. Pe parcusul mai multor luni au avut loc discutii cu toti cei interesati: partenerii de guvernare, partenerii de dialog social, mediul de afaceri, societatea civila, mediul academic, dl. deputat Iulian Iancu, fiind unul dintre participantii la aceste dezbateri. Totodata, pentru a avea o participare cat mai larga, proiectul a fost publicat in luna iunie pe pagina de internet a Ministerului Economiei si a facut obiectul mai multor sesiuni de dezbateri publice. La finalul lunii septembrie perioada de dezbateri a luat sfarsit", se arata in comunicatul ME.

Ministerul Economiei precizeaza ca pe tot parcursul dezbaterilor sugestiile si problemele ridicate de partenerii de dialog au fost analizate, solutionate si incluse in proiect. CNH Petrosani, Hidroelectrica, Electrocentrale Bucuresti, CTE Deva si CET Paroseni au aprobat sambata, in cadrul Adunarilor Generale ale Actionarilor (AGA), sa fuzioneze in vedera infiintarii "Energetica" - cea de-a doua mare companie din sectorul energetic.

In plus, Hidroelectrica a aprobat si divizarea companiei in doua componente.

"Fiecare societate in parte a primit mandat de la ministrul Adriean Videanu sa aprobe fuziunea societatilor in vederea infiintarii Electra si Energetica (cele doua mari companii energetice n.r.)", a declarat duminica, pentru Agentia NewsIn, directorul general al CNH, Constantin Jujan.

 

 

Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
#companii, #energie, #fuziune, #reorganizare, #sector , #stiri Electrocentrale Bucuresti