BCE trece într-o nouă etapă pentru lansarea euro digital. Ce se va întâmpla cu numerarul

Joi, 19 Octombrie 2023, ora 15:34
0 citiri
BCE trece într-o nouă etapă pentru lansarea euro digital. Ce se va întâmpla cu numerarul

Banca Centrală Europeană a anunțat decizia Consiliului de conducere al instituției de a trece la următoarea fază a proiectului euro digital, care se va baza pe constatările ultimilor doi ani.

Lansarea fazei de pregătire nu este o decizie cu privire la emiterea unui euro digital, care va trebui să aștepte finalizarea procesului legislativ al Uniunii Europene.

BCE dă asigurări că euro digital va merge în paralel cu numerarul și este gândit să vină în completarea rolului bancnotelor fizice, nu să le înlocuiască.

Pregătiri pentru viitor

Următoarea fază a proiectului euro digital – faza de pregătire – va începe la 1 noiembrie 2023 și va dura inițial doi ani. Aceasta va implica finalizarea regulamentului euro digital și selectarea furnizorilor care ar putea dezvolta o platformă și o infrastructură pentru euro digital.

De asemenea, va include testarea și experimentarea pentru dezvoltarea unui euro digital care să îndeplinească atât cerințele Eurosistemului, cât și nevoile utilizatorilor, de exemplu în ceea ce privește experiența utilizatorului, confidențialitatea, incluziunea financiară și amprenta asupra mediului.

”Trebuie să ne pregătim moneda pentru viitor”, a declarat Christine Lagarde, președintele BCE. ”Ne imaginăm un euro digital ca o formă digitală de numerar care poate fi folosită pentru toate plățile digitale, gratuit și care îndeplinește cele mai înalte standarde de confidențialitate. Ar coexista alături de numerarul fizic, care va fi întotdeauna disponibil, fără a lăsa pe nimeni în urmă.”, a explicat Christine Lagarde.

După doi ani, Consiliul guvernatorilor va decide dacă trece la următoarea etapă de pregătire, pentru a deschide calea pentru o posibilă emisiune și lansare viitoare a unui euro digital.

Caracteristici unice

BCE a conceput deja un euro digital care ar fi accesibil pe scară largă cetățenilor și întreprinderilor din zona euro, prin distribuție de către intermediari supravegheați, cum ar fi băncile.

”Această decizie (de a intra în faza de pregătire –n.r.) înseamnă că vom continua să lucrăm pentru a ne asigura că moneda noastră unică este potrivită pentru viitor. Nu înseamnă neapărat că vom emite un euro digital.

Euro digital ar completa bancnotele, ceea ce înseamnă că europenii ar avea întotdeauna posibilitatea de a alege cum să plătească.”, se arată într-un comunicat de presă al BCE.

Designul prevede moneda euro digitală ca o formă digitală de numerar care ar putea fi utilizată pentru toate plățile digitale din întreaga zonă euro. Ar fi accesibil pe scară largă, gratuit pentru utilizare de bază și disponibil atât online, cât și offline.

Ar oferi cel mai înalt nivel de confidențialitate și ar permite utilizatorilor să deconteze plățile instantaneu în banii băncii centrale. Poate fi folosit de la persoană la persoană, la punctul de vânzare, în comerțul electronic și în tranzacțiile guvernamentale.

Niciun instrument de plată digitală nu oferă toate aceste caracteristici. Euro digital ar umple acest gol, precizează BCE.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

...citeste mai departe despre "BCE trece într-o nouă etapă pentru lansarea euro digital. Ce se va întâmpla cu numerarul" pe Ziare.com

#economie zona euro , #Stiri International