Refugiu canadian pentru imigrantii respinsi de Trump. Companiile IT jubileaza

Luni, 30 Ianuarie 2017, ora 09:33
13500 citiri
Refugiu canadian pentru imigrantii respinsi de Trump. Companiile IT jubileaza
Foto: cbp.gov

Decizia presedintelui american Donald Trump de a interzice accesul imigrantilor musulmani in SUA ii forteaza pe oficialii canadieni sa reactioneze prompt in fata unei potentiale crize care se desfasoara in imediata vecinatate.

Desi guvernul de la Ottawa a evitat sa critice pana acum decizia noii administratii de la Casa Alba, ministrul pentru Imigratie, Ahmed Hussen, a anuntat ca imigrantii musulmani respinsi de SUA vor beneficia de rezidenta temporara acordata de autoritatile canadiene, informeaza Reuters.

Situatia din SUA starneste dezbateri aprinse in Canada, Consiliul pentru Refugiati din aceasta tara si politicienii solicitand o dezbatere urgenta in Parlament pentru a stabili daca autoritatile de la Ottawa nu ar trebui sa renunte la acordul de returnare a refugiatilor respinsi de SUA, o intelegere veche de decenii.

"Ii asigur pe toti cei care raman blocati in Canada ca imi voi folosi autoritatea pentru a le acorda rezidenta temporara, asa cum am procedat si in trecut", a declarat ministrul Hussen.

Interventia sa pare sa fi fost fortata si de o scrisoare deschisa semnata de reprezentantii a peste 200 de companii canadiene din sectorul IT care solicita atragerea strainilor respinsi de Trump.

"Companiile tehnologice din Canada inteleg puterea incluziunii si a diversitatii in gandire, iar aceste talente si aptitudini nu pot fi blocate de granite", se arata in scrisoarea adresata guvernului canadian.

Mai mult, Bob Vaez, directorul de origine iraniana a firmei Event Mobi, a refuzat sa participe la un show organizat in Las Vegas, unde urma sa fie premiat pentru realizarile in domeniul IT.

"Isi vor tine in continuare conferintele in SUA, daca stiu ca atatia si atatia oameni vor fi blocati la granita?", s-a revoltat acesta.

Din noiembrie 2016, legislatia privind imigratia a fost modificata pentru a permite companiilor canadiene sa recruteze rapid talente din alte tari.

#imigratie SUA, #donald trump, #imigranti musulmani, #rezidenta Canada, #industrie IT Canada , #Cariera