Vladescu: Am fi putut minti inca sase luni

Marti, 01 Iunie 2010, ora 13:46
1838 citiri
Vladescu: Am fi putut minti inca sase luni

Ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, a afirmat, in cadrul dezbaterilor din Camera pe tema motiunii PNL, ca romanii nu mai trebuie mintiti privind situatia economica asa cum s-a intamplat pana in 2009 si ca ei trebuie sa stie ca "Europa merge prost, iar Romania s-ar putea sa nu mearga bine", informeaza NewsIn.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu a ripostat acuzelor din motiunea PNL sustinand ca semnatarii au sustinut o guvernare vinovata pentru agravarea crizei economice.

"Trecutul nu poate fi schimbat, dar ar trebui sa ne invete. Primul lucru ce ar trebui sa ne invete este ca nu e bine sa minti. S-a promis foarte mult acum doi ani ca in Romania va fi crestere economica vesnica de peste 5%, ca vom putea da cresteri salariale de peste 25% anual, ca vom da la nesfarsit pensii crescute. S-a promis foarte mult de catre cei care mi-au confirmat ce am spus in 2007, ca cei care iau aceste masuri le iau pentru ca stiu ca nu vor mai fi niciodata la putere", a declarat Vladescu la inceputul dezbaterilor din Camera Deputatilor.

Ministrul a apreciat documentul supus dezbaterii ca fiind unul fantezist in evaluarea situatiei, dar si in solutiile avansate.

"Este o motiune care nu are nicio legatura cu realitatea, care nu vrea sa discute despre cauze, ignora efectele si vine cu solutii fanteziste sau copiate din ceea ce face Guvernul acum. Exista lucruri in motiune care, daca nu ar fi atat de serioase, ar putea fi socotite ca amuzante. Neimpozitarea dividendelor pentru investitii: cred ca orice jurist isi da seama ca nu are nicio legatura cu economia si cu dreptul aceasta propunere", a spus Vladescu.

El a mentionat apoi o serie de masuri pe care le-a luat ca ministru de Finante ce ar putea da semnalul relansarii economice si a justificat programul de austeritate al Executivului.

"Stim ce sa facem, in niciun caz cuvantul incompetenta nu are nicio legatura cu acest Guvern. Faptul ca ceea ce facem presupune un risc politic pe care nu si-a inchipuit nimeni ca cineva si l-ar asuma arata deplina responsabilitate a guvernului. Am fi putut minti inca sase luni, puteam sa ne mai imprumutam sase luni (...) Decat sa le spunem oamenilor ca lumea merge bine, Europa merge bine, iar Romania s-ar putea sa mearga bine, le spunem romanilor adevarul: lumea nu merge bine, Europa merge prost, iar Romania s-ar putea sa nu mearga bine", a spus Sebastian Vladescu.

Ministrul a afirmat ca sunt necesare masuri ferme pentru a restrange si a eficientiza aparatul bugetar, dar si pentru a regandi sistemul de protectie sociala.

"Avem zeci de formule de sprijin social, avem pensii fara sa fi fost vreodata contributive, avem sate de orbi care se plimba cu masina si au carnet, avem beneficiari de ajutor social cu Mercedes in curte, avem beneficiari de venit minim garantat ce au venituri mai mari decat media celor prezenti acum in sala, avem tot felul de rupturi in functionarea sistemului, sustinute prin zeci de legi de asistenta sociala", a argumentat Vladescu.

Acesta s-a referit si la declaratiile sefului FMI, Dominique Strauss-Kahn privind programul de austeritate al Guvernului Boc.

"Din punct de vedere tehnic, reprezentantii Fondului Monetar International au spus ca e cel mai bun program pe care il poate Romania il poate asuma. Ei au avut doar temerea ca nu ne vom asuma riscul politic al acestor masuri", a conchis Sebastian Vladescu. 

Noi cresteri de salarii la stat. 10% in plus, bani platiti din taxele romanilor
Noi cresteri de salarii la stat. 10% in plus, bani platiti din taxele romanilor
Anumite categorii de bugetari vor beneficia de cresteri salariale de 10% raportate la nivelul lunii decembrie 2023, in doua transe, respectiv pentru luna iunie 2024 si septembrie 2024, impactul...
Revoluție pe piața financiară internațională! Un gigant bancar a adoptat o inițiativă fără precedent legată de aur
Revoluție pe piața financiară internațională! Un gigant bancar a adoptat o inițiativă fără precedent legată de aur
Gigantul bancar HSBC s-a angajat de curând în tokenizarea aurului, permițând ca metalul prețios să fie investit și tranzacționat digital. Prin tokenizarea aurului, HSBC reduce decalajul...
#criza, #economie, #relansare, #vladescu , #stiri Dominique Strauss-Kahn