Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Polonia nu va folosi linia de creditare ceruta de la FMI

Polonia nu va folosi linia de creditare ceruta de la FMI

Polonia nu va folosi probabil vreo parte din linia flexibila de creditare pe care o cere de la Fondul Monetar International (FMI), a declarat astazi ministrul adjunct al finantelor, Ludwik Kotecki, scrie Reuters.

Acesta a spus ca zlotul este subevaluat si ca accesul lafacilitatea de creditare va fi benefic pentru evolutia viitoare a monedei poloneze.

De asemenea, Halina Wasilewska-Trenkner, unul dintre membrii consiliului de politica monetara dinPolonia, a spus ca intrarea statului in ERM-2, anticamera zonei euro, este mult mai probabila daca zlotul se va stabiliza, in contextul accesului la fondurile FMI.

Ministrul polonez de finante, Jacek Rostowski, a spus tot astazi ca volatilitatea zlotului polonez ar putea scadea, datorita sprijinului acordat de FMI.

Marti, Rostowski a anuntat ca Polonia va fi cea de-a doua tara, dupa Mexic, ce va apela la linia flexibila de creditare oferita de FMI, iar cuantumul sumei cerute se va ridica la 20 miliarde dolari.

In acelasi timp, seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat ca se asteapta ca FMI sa aprobe rapid aceasta cerere.

"Sper ca perioada de volatilitate a zlotului sa fi trecut.

Cred ca accesul la fondurile FMI ne va ajuta in acest sens", a declarat Rostowski pentru postul de radio Tok FM.

Zlotul s-a depreciat cu peste 30% fata de euro
, de la nivelul maxim atins, dar a castigat peste 15% ulterior.

Volatilitatea acestuia a fost unul dintre cele mai mari obstacole in calea intrarii Poloniei in anticamera de asteptare pentru zona euro, mecanismul ERM-2, pana in iunie, o masura necesara inaintea ca guvernul sa adopte moneda unica in 2012.

Anterior, ministrul declarase ca Polonia va intra in ERM-2 in prima jumatate din 2009 sau cel tarziu in toamna.

Noua linie flexibila de creditare oferita de FMI se adreseaza economiilor emergente ce intrunesc conditiile impuse.

Programul ofera acestor tari acces la fonduri pe care le pot lua imediat sau pe care le pot folosi in cazul in care conditiile economice se inrautatesc.

Letonia, Romania, Ungaria, Ucraina si alte tari din regiune au cerut sprijinul FMI, dupa ce aversiunea globala fata de risc si blocarea creditarii au ingreunat accesul la capital.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1420 ori