Miliardarii greci isi ascund banii la elvetieni

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 08:23
3931 citiri
Miliardarii greci isi ascund banii la elvetieni

Disperati ca si-ar putea pierde averea, miliardarii greci iau in considerare doua optiuni majore: fie pastreaza banii in seifuri, fie ii depun in bancile elvetiene.

Criza din zona euro care a zdruncinat uniunea monetara si care a adus Grecia aproape de intrarea in faliment, i-a facut pe cei mai bogati miliardari din statul elen sa se gandeasca unde sa isi pastreze lichiditatile, titreaza Business Insider.

Dimitris Andreadakis, unul dintre vanzatorii de seifuri din Grecia sustine ca vanzarile au crescut cu 40%, in ciuda faptului ca el nu le recomanda clientilor cumpararea unui seif.

"Este foarte riscant, pentru ca hotii dau buzna in casele oamenilor inarmati", spune el, citat de publicatia amintita.

Chiar si asa, grecii nu renunta la idee. Daca persoanele care fac parte din clasa de mijloc cumpara seifuri, cei mai instariti retrag banii din bancile grecesti si ii depoziteaza in cele din Elvetia.

Datoria in crestere a Greciei ii face pe investitori sa se teama ca statul se va reintoarce la drahma. Daca acest lucru se va intampla, o drahma mult depreciata ar putea face extrem de scumpe produsele alimentare, petrolul si electronicele importate.

Pentru a se proteja, grecii scot bani din banca intr-un ritm alarmant.

Pe parcursul ultimelor 21 de luni, ei au trimis din conturile bancare grecesti in cele elvetiene sume astronomice.

De la inceputul anului 2010 pana in luna septembrie, 75 de miliarde de dolari au fost retrasi, in conformitate cu statisticile bancii centrale din Grecia.

Ritmul lunar de retrageri a avut o medie de 3,6 miliarde de dolari.

#bani grecia, #depozite bani greci, #criza zona euro , #Depozite valuta