Creditul se ieftineste, dar va fi mai greu de luat

Joi, 04 Iunie 2009, ora 11:03
1796 citiri
Creditul se ieftineste, dar va fi mai greu de luat

Pe termen scurt, vedetele activitatii bancilor vor fi refinantarile sau rescadentarile de credite deja existente. Dobanzile vor continua totusi sa scada.

"In cazul creditului trecem la alimentatia bio. Eliminam toate E-urile pentru ca ele dauneaza activitatii noastre", a declarat, miercuri, economistul-sef al BCR, Lucian Anghel. Reprezentantul celui mai mare jucator local face referire metaforic la creditele cu buletinul, creditele in franci elvetieni sau imprumuturile cu dobanzi introductive nejustificat de mici, care, dupa parearea lui Anghel, vor fi inlocuite de credite ceva mai greu de accesat, dar "mai sanatoase".

"Bancile au venit in anii trecuti cu stimulente alimentare pentru beneficiarii carora le era deja foame (n.r. - de credite). Din aceasta cauza pot spune ca mai devreme sau mai tarziu criza tot venea. Era imposibil sa se mentina ritmurile de crestere din anii trecuti", spune Lucian Anghel. Economistul BCR crede totusi ca "trendul de reducere a dobanzilor este inevitabil, atat in ceea ce priveste creditele, cat si in cazul depozitelor. Bancile vor continua sa crediteze insa in ritmuri mai scazute", spune Anghel.

De altfel, potrivit acestuia, vedetele activitatii bancare in urmatoarea perioada vor fi produsele dedicate clientilor deja existenti. "Bancile se vor concentra mai putin pe cresterea cotei de piata si mai mult pe mentinerea clientilor deja existenti", crede economistul BCR.

#anghel, #credite, #depozite, #dobanzi, #ieftinire, #scadere , #Cele mai mari dobanzi depozite