Germania, sansa tarilor din ECE

Vineri, 30 Iulie 2010, ora 00:59
1575 citiri
Germania, sansa tarilor din ECE

Industria statelor din Europa Centrala si de Est (ECE), inclusiv Romania, poate beneficia in urmatorii ani de boom-ul economic din China prin intermediul Germaniei, cel mai mare exportator european, potrivit unei analize a Economist Intelligence Unit (EIU), citate de Mediafax. 

Motorul recuperarii industriei in Europei Centrale si de Est este Germania, noteaza EIU. Aceasta tara livreaza in prezent doar 6% din totalul exporturilor catre China, insa reprezinta o oportunitate pentru tarile din regiune sa profite de avansul economiei asiatice in anii urmatori.

Aceasta oportunitate, chiar daca prezinta anumite riscuri, este o sansa pentru tarile care au nevoie de o diversificare a structurii exporturilor, dar nu sunt suficient de puternice pentru a ajunge la piata chineza. Productia industriala a Germaniei a crescut cu 12,5% in martie-mai, fata de aceeasi perioada din 2009, ritm neintalnit de cateva decenii.

Exporturile calculate in euro au inregistrat un avans si mai mare, potrivit EIU. Statele din Europa Centrala si de Est profita de aceasta evolutie. Chiar daca ponderea livrarilor catre Germania a scazut usor, la aproximativ 20%, economia germana ramane cel mai important partener comercial al regiunii.

Companii precum BMW, Daimler si Volkswagen si-au majorat estimarile pentru vanzari in acest an datorita cererii ridicate din tari precum SUA sau China.

Acest trend s-ar putea atenua, odata cu incetinirea avansului economic al Chinei si din cauza consumului din SUA care ramane la un nivel scazut, insa prognozele pentru China, privind un avans anual mediu al PIB de 8,6% in perioada 2010-2014 vor oferi oportunitati companiilor germane.

Ponderea exporturilor catre China a urcat la 5,7% din livrarile la extern ale Germaniei in acest an, de la 2,8% la inceputul lui 2006. Pe cont propriu, chiar si cele mai avansate dintre economiile din Europa Centrala si de Est ar intampina dificultati in crestere cotei exporturilor catre China sau SUA.

Astfel, ponderea livrarilor Poloniei catre China nu a inregistrat schimbari in perioada ianuarie 2006-aprilie 2010.

Principalul motiv este ca, spre deosebire de Germania si alte state europene dezvoltate, infrastructura de export a tarilor din Europa Centrala si de Est nu este suficient de moderna pentru a depasi obstacole majore, ca distanta geografica foarte mare.

O mare parte din companiile germane care beneficiaza de dezvoltarea Chinei se aprovizioneaza cu produse si componente din Centrul si Estul Europei.

Aceasta situatie ofera tarilor specializate in productia de bunuri intermediare si de capital, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia si Romania cu o cale indirecta de a beneficia de cresterea economica a Chinei in urmatorii ani, noteaza EIU.

Importanta Chinei in structura exporturilor Germaniei va creste, probabil, companiile cautand sa-si orienteze exporturile catre zone cu potential economic ridicat. Impactul economiei chineze asupra dezvoltarii Europei Centrale si de Est trebuie mentinut, insa, in context.

Chiar daca exporturile Germaniei catre China vor evolua pozitiv, vor continua sa reprezinte doar o mica parte a livrarilor la export, ceea ce inseamna ca efectul final asupra perspectivelor economice ale Europei centrale si de Est nu va fi suficient pentru a compensa factori precum politici defectuase sau probleme ramase in urma crizei.

In anii urmatori, Germania va ramane axul comertului Europei Centrale si de Est din motive istorice, economice si demografice, iar cu cat va reusi sa se conecteze mai bine la potentialul de crestere al Chinei, cu atat vor beneficia mai mult si tarile din Estul Europei. 

#germania, #europa centrala si de est, #boom, #china, #exportator , #stiri Daimler