Producatorii de lapte, nevoiti sa accepte pretul oferit de procesatori

Luni, 20 Septembrie 2010, ora 00:49
2201 citiri
Producatorii de lapte, nevoiti sa accepte pretul oferit de procesatori

Producatorii romani de lapte sunt nevoiti sa accepte pretul oferit de procesatori din cauza fragmentarii sectorului de productie a laptelui, care duce la o scadere a puterii de negociere a fermierilor, arata un studiu realizat de Consiliul Concurentei (CC) citat de Newsin. 

Producatorii de lapte incheie contracte de livrare in mod individual si nu detin actiuni in cadrul firmelor procesatoare, motiv pentru care au o putere mai mica de negociere, sustine inspectorul de concurenta, Mariana Irimia.

De asemenea, fenomenul de fragmentare a sectorului conduce la o scadere a puterii de negociere a fermierilor, acestia fiind nevoiti sa accepte pretul oferit de procesatori. Potrivit studiului realizat de Consiliul Concurentei, cateva aspecte conduc la accentuarea acestei asimetrii in puterea de negociere.

In primul rand, laptele crud este un produs perisabil si nu poate fi stocat in conditii de racire supravegheata mai mult de 48 de ore, iar fermierii nu vor sa-si strice relatia cu procesatorii de teama de a nu ramane cu marfa neridicata.

Mai mult, din cauza lipsei mijloacelor financiare necesare dezvoltarii, relatia fermierului cu procesatorul ajunge in unele cazuri sa se transforme intr-una de tipul creditor - creditat. In schimb, sectorul procesatorilor este mult mai concentrat, in conditiile in care primii 10 operatori economici (dintr-un total de 481) concentrau, in 2008, 56% din cifra de afaceri a sectorului.

"Dintre cei 10 operatori, numai unul avea capital romanesc, restul fiind cu capital strain (multinationale). Daca in tarile de origine acesti procesatori sunt legati de mari cooperative, iar furnizorii lor de materie prima (fermierii n.r.) sunt in acelasi timp si actionarii lor, in Romania sunt societati comerciale (de procesare a laptelui n.r.) cu capital privat si cu actionar unic sau majoritar", a mentionat Irimia.

Fermierii nu au actiuni in industria de procesare, in schimb procesatorii detin in proprietate ferme de vaci de lapte sau centre de colectare prin care preiau laptele de la micii fermieri. Astfel, fermierul, oricat de mare ar fi exploatatia sa, nu poate contrabalansa puterea superioara de piata si de negociere a procesatorului, in special din cauza produsului care este perisabil.

Potrivit presedintelui Consiliului Concurentei, Bodgan Chiritoiu, studiul a fost trimis la inceputul acestei luni la Ministerul Agriculturii, dar si lui Dacian Ciolos, comisar pentru domeniul agriculturii in cadrul Comisiei Europene.

Propunerile care vor veni de la Ministerul Agriculturii urmeaza sa fie postate spre dezbatere publica pe pagina de internet a Consiliului Concurentei.

De asemenea, reprezentantii CC au spus ca vor discuta si cu Dacian Ciolos in data de 14 octombrie pe marginea raportului, atunci cand este asteptat sa soseasca in Romania.

Gazul care va deveni esențial pentru a susține sectorul tehnologic. Rezervele s-ar putea termina mult mai repede
Gazul care va deveni esențial pentru a susține sectorul tehnologic. Rezervele s-ar putea termina mult mai repede
Pe fondul unei creșteri continue a cererii pentru semiconductoare, cantitățile necesare de heliu se vor dubla până în 2035, arată un raport al unei firme de cercetare de piață. Cererea...
#producatori, #procesatori, #pret, #productie , #stiri Dacian Ciolos

Curs valutar

1 EUR = 4.9740 RON

-0.0002

1 USD = 4.5032 RON

-0.0018
  1. Noua lege a pensiilor. Principalele modificari privind limita de varsta, stagiul de cotizare pentru femei si barbati
  2. Țara europeană care vrea să revină la energia nucleară, după ce a interzis-o prin referendum. Cine vor fi concurenții României la reactoare modulare mici
  3. O țară puternică din Europa cu peste 800.000 de români lovită de criză: Dezastrul nemaivăzut de 87 de ani
  4. Averile românilor bogați care vor intra în vizorul ANAF. La ce riscuri se expun cei care nu își declară toți banii anul acesta
  5. România rămâne în urmă într-o industrie profitabilă. După pandemie, sectorul a ajuns un pilon al economiei globale
  6. Românii pot investi în noi titluri de stat Tezaur, începând de luni. Care sunt dobânzile
  7. Guvernul va aproba neimpozitarea pensiilor militare sub 3000 de lei SURSE
  8. Alimentele care se vor scumpi din cauza secetei. Cât vom plăti pentru ulei, mălai și cartofi
  9. O țară de 9 milioane de km pătrați lovită de o criză gigantică: Străinii scot miliardele de acolo într-un ritm record
  10. Casa Verde. Cât de periculoase pot fi bateriile de stocare a energiei. La ce trebuie să fie atenți beneficiarii programului