Franta nu vrea modificarea Politicii Agricole Comune

Luni, 29 Martie 2010, ora 17:50
1786 citiri
Franta nu vrea modificarea Politicii Agricole Comune

Franta va ramane ferma in ceea ce priveste necesitatea de a pastra o Politica Agricola Comuna (PAC) puternica in Europa, a avertizat luni ministrul francez al agriculturii, Bruno Le Maire, la o reuniune cu omologii sai europeni organizata la Bruxelles, transmite AFP, citat de NewsIn.

PAC, in prezent "cea mai importanta dintre politicile integrate" din Europa, "trebuie sa ramana una dintre marile politici strategice europene. Dincolo de aceasta, La PAC, exista o marja mica de negociere de partea franceza", a subliniat el.

Saptamana trecuta, Franta a insistat, alaturi de alte mari tari precum Polonia, Irlanda, Romania si Grecia, sa fie facuta o referire la rolul agriculturii intr-un document in discutie referitor la strategia economica a UE pana in 2020, au declarat suse diplomatice.

O mentionare a PAC printre politicile aflate aflate in slujba noii strategii si o fraza care a stipula ca sectorul agricol "va aduce o contributie importanta pentr noua strategie", au declarat vineri, in declaratia finala a summitului lor, liderii europeni de la Bruxelles.

Miercuri, presedintele francez Nicolas Sarkozy a avertizat chiar ca este gata sa-si asume "o criza in Europa" pentru a apara PAC, politica de pe urma careia tara sa, cea mai mare putere agricola europeana, beneficiaza cel mai mult. El a reiterat aceasta pozitie joi seara in fata presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Toata lumea nu poate decat sa fie bucuroasa cand vede angajamentul presedintelui Republicii de a se lupta pentru agricultura europeana. Este bine pentru agricultorii francezi, dar si pentru toti agricultorii europeni", a subliniat Le Maire.

Colega sa din Germania, Ilse Aigner, considera ca este "un semnal pozitiv faptul ca summitul UE a decis sa includa politica agricola in strategia 2020" a UE.

"Agricultura este un sector de crestere, un factor de stablizare pentru spatiile rurale", a subliniat ea.

Discutiile despre viitorul buget al UE planificat din 2014, si deci si al PAC, abia au inceput. Mai multe tari europene ar dori reducerea puternica a cheltuielilor alocate agriculturii.

"Am luat nota (despre pozitia lui Sarkozy cu privire la PAC - n.r.). In urmatoarele saptamani si luni vom discuta problemele si viitorul PAC", a subliniat joi purtatorul de cuvant al comisarului pentru agricultura Dacian Ciolos, Roger Waite, fara a face alte comentarii.

Comisarul pentru agricultura a fost suspectat de unele tari si organizatii, in momentul nominalizarii sale, ca ar fi "omul Frantei" in Comisia Europeana, acuzatii respinse de fiecare data.

Noul comisar european pentru agricultura a declarat in repetate randuri ca prefera sa lanseze o dezbatere despre viitorul PAC-ului dupa 2013 "decat sa fie formulate propuneri in mod precipitat" pe tema acestei reforme.

Ciolos pledeaza pentru un "PAC refondat, reformat, adaptat, dar solid si gata sa infrunte provocarile" importante, cum ar fi "cresterea verde" (crestere economica bazata pe respectarea mediului) sau "formarea si mentinerea de locuri de munca".

Negocierile la nivel european pe tema PAC pentru perioada 2013-2020 ar trebui sa inceapa anul acesta. Aceste discutii ar putea genera "conflicte dure si lupte pe tema repartizarii" mijloacelor financiare, a avertizat in ianuarie ministrul german al agriculturii, Ilse Aigner.

Sustinerea pentru agricultura reprezinta aproape 50% din bugetul UE. Mai multe state membre sunt favorabile unei reduceri drastice a ajutoarelor.

"Trebuie vazut ce gen de mecanisme sunt necesare si apoi vom analiza chestiunea bugetului", a spus Ciolos, inainte de a asigura: "Daca vom fi in masura sa aratam ca aceasta politica este in continuare de actualitate, vom avea un buget la inaltimea ambitiilor noastre".

#franta, #sarkozy, #pac, #ciolos , #stiri Dacian Ciolos