RA-APPS a renuntat sa mai vanda unele imobile din cauza declinului pietei imobiliare

Miercuri, 25 Martie 2009, ora 17:00
1894 citiri
RA-APPS a renuntat sa mai vanda unele imobile din cauza declinului pietei imobiliare

Guvernul a retras de la vanzare o parte din imobilele RA-APPS din cauza declinului pietei imobiliare si a cheltuielilor mari cu organizarea licitatiilor si conservarea imobilelor, potrivit notei de fundamentare a actului normativ.

Guvernul argumenteaza ca sumele cheltuite cu evaluarea, publicarea anunturilor si conservarea imobilului pana la vanzare si, in unele cazuri, cu deplasarile membrilor comisiei, pot fi recuperate numai in situatia in care imobilul respectiv se vinde.

"In unele cazuri, aceste sume s-au recuperat din suma incasata in urma vanzarii bunului imobil, dar in cele mai multe cazuri nu. (...) Intrucat legea interzice inchirierea bunurilor imobile care sunt trecute pe lista celor ce urmeaza a fi vandute, acestea nu au putut fi valorificate prin inchiriere", se arata in nota de fundamentare.

"Avand in vedere aceste aspecte, precum si faptul ca piata imobiliara in prezent se afla in declin, apreciem ca este avantajos pentru RA-APPS sa utilizeze imobilele in cauza in scopul valorificarii economico-comerciale a spatiilor detinute, precum si in scopul asigurarii de locuinte de serviciu pentru persoanele care se incadreaza in dispozitiile OUG 80/2001, privind stabilirea unor masuri pentru asigurarea, temporar, a locuintelor de serviciu necesare unor categorii de personal din cadrul ministerelor, celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si institutiilor publice".

Potrivit notei de fundamentare, urmeaza ca imobilele respective sa fie inchiriate, existand posibilitatea scoaterii acestora la licitatie, ca solutie alternativa. Guvernul a retras de la vanzarea prin licitatie, la inceputul lunii martie, mai multe imobile si terenuri a caror instrainare a fost decisa prin acte normative aprobate in 2007 si 2008 de Guvernul Tariceanu, printre acestea figurand Hotelul Triumf, Clubul Floreasca din Capitala, dar si 15 spatii aflate in Casa Presei Libere.

Imobilele au fost scoase la licitatie de mai multe ori, fara a fi insa vandute. De exemplu, Clubul Floreasca a fost scos la licitatie de sase ori, ultima data la un pret de pornire de 32,58 milioane de euro fara TVA, insa toate licitatiile au fost anulate din lipsa de oferte.

Alaturi de acestea, au mai fost retrase de pe lista imobilelor scoase la vanzare casa de oaspeti Bradet, hotelul si restaurantul Gloria (toate aflate in judetul Suceava), complexul balnear Bradul din judetul Covasna, vila Predeal din statiunea brasoveana Predeal, Minihotelul Covasna din localitatea cu acelasi nume, complexul de alimentatie publica Dunarea, vila "Violeta", vila "Crinul" si hotelul Dacia din Neptun-Olimp.

Complexul hotel restaurant Victoria cu terenul aferent din Cluj-Napoca, complexul agroindustrial Apahida din comuna clujeana Apahida si un apartament cu trei camere din Cluj-Napoca, se afla de asemenea pe lista imobilelor care nu vor mai fi vandute. La acestea se adauga mai multe apartamente si terenuri aflate in Capitala. 

#licitatii, # imobile, # RA-APPS , #stiri Dacia