Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Crestere economica in Zona Euro atrage dupa sine apetitul companiilor pentru credite

Crestere economica in Zona Euro atrage dupa sine apetitul companiilor pentru credite


Revenirea la crestere economica in Zona Euro atrage dupa sine insanatosirea unor factori-cheie de profitabilitate in zona serviciilor financiare: apetitul companiilor pentru credite creste din nou, iar fluxul de numerar pentru gospodarii si companii se imbunatateste. Dar revenirea nu este ferita de obstacole, se arata in raportul EY, Eurozone Financial Services Forecast.

Dupa ce au trecut printr-o contractie pe durata a sapte trimestre consecutive, este de asteptat ca investitiile de business sa se revigoreze in acest an. Ameliorarea cresterii PIB-ului si a conditiilor de creditare au redeschis treptat apetitul pentru imprumuturi.

Dupa o contractie de 2% in 2013, bancile din Zona Euro estimeaza sa dea credite destinate zonei de business in valoare 4,6 mii de miliarde de EUR in 2014 - cu 3,8% mai mult decat in 2012. Cresterea creditelor acordate pentru business este prevazuta in toate economiile majore din Zona Euro in 2014.

Astfel, creditarea e prognozata sa creasca cu 3,8% in Italia, cu 3,2% in Spania si cu 2,7% in Franta si Olanda. Semnele bune de revigorare a exporturilor vor atrage dupa sine o crestere viguroasa a creditarii in Germania, estimata la 5% in 2014.

Conditiile pentru creditele de consum s-au relaxat in T2 2013, pentru prima data dupa 2007. Se estimeaza ca creditele pentru consumatori vor cunoaste o crestere generala de pana la 1,7% in 2013, cu varfuri marcate in Germania si Franta, unde creditarea va atinge cresteri de 3% si, respectiv, 2,6%. In Italia, Spania si Olanda, creditul de consum nu va intra pe crestere inainte de 2015.

Creditele ipotecare imobiliare vor creste in acest an in Germania, Franta si Olanda, insa in Italia se vor revigora doar incepand cu 2014, iar in Spania incepand cu 2015.

Depozitele bancare au avansat rapid

Depozitele bancare cresc rapid, cu o rata prognozata de 3,2% in 2013 si de 3,6% in 2014, considerabil mai mare decat rata de crestere de 0,9% inregistrata in 2012. Depozitele cresc in toate pietele majore.

In Franta vor creste cu 3,8% (comparativ cu 3% in 2012), in Germania vor creste cu 3% (comarativ cu 1,7% in 2012), in Olanda vor creste cu 6,5% (comparativ cu 4,2% in 2012) iar in Spania vor creste cu 2,1% in acest an (comparativ cu scaderea de 3,9% inregistrata in 2012). In Italia, cu toate ca cresterea va avea o rata foarte buna, de 5%, aceasta va fi sub rata de crestere de 7,9% inregistrata anul trecut.

Veniturile operationale ale bancilor in crestere cu 7% in 2014

Creditele neperformante vor atinge 7,8% din totalul creditelor in 2013, scazand la 4,6% in 2017. In timp ce totalul veniturilor operationale bancare (profitul realizat dupa scaderea cheltuielilor operationale) se va imbunatati cu doar 1% in acest an, se estimeaza o crestere de 7,1% in 2014, cea mai rapida rata de crestere din 2009.

Cresterea veniturilor operationale a fost anemica sau negativa in ultimii patru ani, dar o serie de factori ar trebui sa contribuie la cresterea profitabilitatii in majoritatea pietelor, anul viitor. Cum redresarea economica si o curba ascendenta a randamentului stimuleaza creditarea si marjele nete din dobanzi, se estimeaza o crestere considerabila a veniturilor bancare operationale in 2014.

Daca prognozele se mentin, veniturile operationale ale bancilor ar trebui sa sustina o crestere de aproximativ 7% in urmatorii trei ani.

Pastrarea ratelor scazute ale dobanzilor reprezinta o amenintare pentru asiguratori

Ratele dobanzilor sunt prognozate sa ramana scazute pana in a doua jumatate a anului 2017, cand se asteapta ca BCE sa declanseze procesul de crestere usoara, de la 0,5% la 1% pana la sfarsitul anului 2017. Asiguratorii europeni raman foarte vulnerabili la modificarile ratei dobanzii.

In timp ce majorarea rapida a dobanzilor le-ar putea afecta profitul, cresterea longevitatii presupune ca ratele scazute ale dobanzii sa supuna bilanturile unei presiuni tot mai mari. Daca BCE mentine rata la nivelul actual pana in 2017, acest lucru va crea o provocare serioasa pentru industria asigurarilor de viata.

Alti doi ani de rate foarte mici vor reprezenta o amenintare de natura existentiala pentru o parte dintre asiguratorii din Europa.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1578 ori