Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

IMM-urile vor putea accesa credite de pana la 5 milioane lei, garantate de stat in proportie de 50%

IMM-urile vor putea accesa credite de pana la 5 milioane lei, garantate de stat in proportie de 50%


Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) vor putea accesa linii de finantare de pana la 5 milioane lei de la institutiile de credit, pe o perioada de doi ani, garantate in proportie de 50% de catre stat, in cadrul "Programului de garantare a creditelor pentru intreprinderile mici si mijlocii", potrivit unui proiect de Ordonanta de urgenta publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Programul se va derula pe o perioada de trei ani, iar plafonul de garantare este de doua miliarde lei.

Garantia va fi de maximum 50% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare, si va fi acordata de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM). Creditul poate fi poate fi utilizat doar pentru finantarea capitalului de lucru si poate fi prelungit pe inca un an, in vederea rambursarii liniei de credit.

"Programul de garantare a creditelor pentru intreprinderile mici si mijlocii" este un program multianual de incurajare si de stimulare a dezvoltarii intreprinderilor mici si intreprinderilor mijlocii, disponibil pe o perioada de 36 luni de la intrarea in vigoare a normelor de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, care consta in acordarea unei linii de credit, in valoare maxima de 5.000.000 lei/I.M.M. pe o perioada de maxim 24 luni si garantarea creditului de catre stat, in procent de maxim 50% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare.

Ce categorii de IMM-uri pot accesa acest tip de linii de credit

Programul vizeaza sprijinirea accesului I.M.M.-urilor la obtinerea de credite destinate finantarii capitalului de lucru, cu posibilitatea prelungirii pe o perioada de maxim 12 luni, in vederea rambursarii liniei de credit, in conditiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta. Sumele trase din linia de credit pot fi utilizate numai pentru finantarea capitalului de lucru, neputand fi utilizat pentru refinantarea altor credite in derulare ale beneficiarului", precizeaza nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Nu sunt eligibile pentru acest program IMM-urile din care activeaza in intermedieri financiare si asigurari, tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, activitati de inchiriere si leasing, activitati de investigare si protectie.

Programul tinteste IMM-urile care au un business sustenabil si a caror activitate are un efect multiplicator mai mare in economia reala, iar mecanismul programului este similar cu cel al programului Prima Casa, se spune in nota de fundamentare.

"Pentru acoperirea riscurilor rezultate din acordarea garantiilor in cadrul programului, precum si pentru finantarea anuala a capitalului se constituie Fondul de risc pentru intreprinderi mici si mijlocii. De la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, sumele existente in Fondul de risc pentru Programul Mihail Kogalniceanu pentru intreprinderi mici si mijlocii se transfera in fondul de risc constituit conform prezentei ordonante de urgenta, care functioneaza ca fond de risc unic pentru ambele programe", prevede proiectul de act normativ.

Sursele fondului de risc sunt comisionul de risc incasat de la beneficiarii celor doua programe de garantare, sumele recuperate de ANAF in contul valorii de executare a garantiilor platite de catre Ministerul Finantelor Publice, obligatiile fiscale accesorii la nivelul celor prevazute pentru neplata in termen a obligatiilor fiscale, aplicate creantelor rezultate din plata garantiilor in cadrul programelor, calculate si recuperate ANAF, si dobanzile bonificate la disponibilul fondului de risc in cadrul programelor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 2055 ori