Analistii: Noile norme BNR ar putea avea efecte contrare asteptarilor

Luni, 06 Februarie 2012, ora 18:17
2453 citiri
Analistii: Noile norme BNR ar putea avea efecte contrare asteptarilor

Noile norme de restrictionare a creditarii, adoptate de BNR, au scopul de a impulsiona creditarea in lei, in detrimentul celei in valuta si de a reduce in viitor numarul creditelor neperformante, in conditiile in care in luna noiembrie acestea au ajuns la valoarea istorica de 7,39 miliarde de lei.

Cu toate acestea, opiniile analistilor financiari, in ceea ce priveste succesul acestui demers, sunt impartite.

Banca Centrala mizeaza pe faptul ca restrictionarea creditarii in valuta va determina cresterea competitiei intre institutiile financiare care vor fi nevoite sa scada dobanzile la creditele in lei. Cu toate acestea, analistii atrag atentia asupra faptului ca, in practica, lucrurile ar putea sta invers.

"Teoretic, BNR are dreptate: ar trebui sa scada dobazile, insa in opinia mea, trendul de aparitie creditelor neperformante va creste, iar bancile isi vor lua masuri de prevedere, adica vor scumpi dobanzile. Eu preconizez ca inca 5 ani trendul de crestere a creditelor neperformante va creste", a declarat pentru Business 24, analistul economic Mircea Cosea.

El explica fenomenul prin faptul ca populatia nu are suficienta putere de cumparare, in comparatie cu nevoile de consum si va apela in continuare la imprumuturi financiare, in ciuda dificultatilor de rambursare.

Pe de alta parte, economistul ING, Vlad Muscalu, considera ca efectul nu va fi spectaculos, ci mai degraba va reduce creditarea in ansamblu:

"Noi credem ca vor conduce la o usoara descelerare a avansului inregistrat de creditare din ultimii ani. Nu ne asteptam la ceva deosebit. Mai mult, am spune ca ceea ce se intampla pe pietele internationale de finantare pe termen lung este determinant pentru mentinerea avansului creditarii la niveluri scazute.", a declarat pentru Business 24, Vlad Muscalu, economist ING.

Mai mult, analistul economic Ilie Serbanescu considera ca normele BNR de restrictionare a creditarii au fost adoptate prea tarziu:

"Ele trebuiau adopatate in 2007 ca sa nu se creeze dezastrul care s-a creat in economie. Raul facut de credit s-a cam absorbit, insa a fost platit de cei care nu facusera credit, din cauza BNR", este de parere Ilie Serbanescu.

Cu toate acestea, analistul economic Mircea Cosea saluta adoptarea acestor norme, chiar daca recunoaste ca nu sunt suficiente pentru relansarea creditarii:

"Consider ca este o masura buna pe care banca a luat-o sunt niste norme care in momentul de fata sunt binevenite. Insa creditarea in Romania nu tine numai de cadrul bancar, ci de climatul economic, de o anumita disciplina contractuala, de increderea in mediul economic. Normele bancii pot aduce un plus de rigoare, insa neincrederea politica afecteaza apetitul pentru procesul de creditare", a declarat Mircea Cosea.

Principalele modificari pe care le aduc noile norme BNR sunt impunerea unui avans de 15% pentru creditele ipotecare in lei acordate persoanelor fizice, de 30% pentru creditele in euro si de 40% pentru cele in dolarul american sau in alte valute. De asemenea, creditele de consum se vor rambursa in maxim 5 ani, iar pentru contractarea lor, banca va solicita garantii de 133% din valoarea sumei imprumutate.

#norme BNR, #credite ipotecare, #credite consum, #credite neperformante , #Credite bancare