UBS ameninta ca va dezvalui informatii despre mii de conturi

Joi, 20 August 2009, ora 09:11
1110 citiri
UBS ameninta ca va dezvalui informatii despre mii de conturi

UBS AG, cea mai mare banca din Elvetia, ar putea oferi informatii referitoare la 4.450 de conturi in cadrul unui acord incheiat de guvernele din Elvetia si din Statele Unite, pentru a incheia un proces de evaziune fiscala, relateaza Bloomberg.

Elvetia a promis sa proceseze o noua cerere din partea Statelor Unite, referitoare la dezvaluirea datelor conturilor din ultimul an, a anuntat guvernul elvetian. In urma anuntului, titlurile UBS s-au depreciat cu 3,2%.

Acordul pune capat unui proces de sase luni, care a exercitat presiuni fara precedent asupra secretului bancar din Elvetia. In cadrul acordului, UBS a acceptat sa ofere datele contabile necesare autoritatilor elvetiene ce vor raspunde cerintelor americane.

UBS
, cel de-al doilea grup de gestionare a averilor din lume, a acceptat in februarie sa participe la "o schema de defraudare a Statelor Unite", a acceptat sa plateasca 780 milioane dolari si sa dezvaluie numele a peste 250 clienti, care si-au ascuns intentionat activele de autoritatea fiscala din Statele Unite. O zi mai tarziu, autoritatea fiscala a dat in judecata UBS, solicitand dezvaluirea a 52.000 nume.

Elvetia a replicat ca orice alte dezvaluiri ar face ca banca sa incalce legea secretului bancar. De asemenea, Elvetia a amenintat ca va retine datele cautate de autoritatile americane, in cazul in care judecatorul Alan Gold va ordona dezvaluiri ce presupun incalcarea acestei legi.

"Am incheiat procesul de litigii, reducand numarul conturilor la 4.450, cele mai importante pentru noi", a declarat comisarul fiscal Douglas Shulman.

Din luna februarie, patru clienti UBS au ales sa pledeze vinovati pentru neraportarea conturilor detinute in strainatate. Mii de clienti au evitat pedeapsa prin dezvaluirea voluntara a conturilorcatre Fisc, in cadrul unui program ce se va incheia pe 23 septembrie.

Cetatenii americani au identificat in cadrul programului de amnistiere a cazurilor de evaziune fiscala aproape zece banci din Elvetia si din Europa in cadrul carora detin conturi, deschizand noi piste in ancheta derulata de oficialii americani.

Potrivit Wall Street Journal, printre bancile mentionate in cadrul programului de amnistiere se afla bancile elvetiene Credit Suisse Group AG, Julius Baer Holding AG, Zürcher Kantonalbank si Union Bancaire Privee, cunoscuta ca UBP.

#UBS, #conturi, #informatii , #stiri Credit Suisse