Curtea Suprema castiga al treilea proces cu Finantele

Vineri, 24 Iulie 2009, ora 12:00
1809 citiri
Curtea Suprema castiga al treilea proces cu Finantele

Inalta Curte de Casatie si Justitie a castigat, la Curtea de Apel Bucuresti, al treilea proces impotriva Ministerului Finantelor Publice, care este obligat, in termen de o zi, sa plateasca drepturile salariale ale angajatilor instantei supreme, adica aproape 1,5 milioane de lei, potrivit NewsIn.

"Admite actiunea. Constata ca refuzul de viza emis de controlorul delegat pentru suma de 1.453.475 de lei este nejustificat si dispune obligarea MFP la plata drepturilor salariale in termen de o zi. Executorie de drept. Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare", se arata in pronuntare.

Actiunea instantei supreme a fost depusa pe 21 iulie, procesul judecandu-se in doar doua zile de la inregistrare, la un complet de urgente.

Astfel, reprezentantii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au cerut, joi, instantei, sa oblige Ministerul Finantelor Publice la plata drepturilor banesti pentru luna iunie, care sa includa si sporul de stres de 50%, prin deblocarea contului de salarii.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a precizat ca refuzul de viza al controlorului delegat al Ministerului Finantelor Publice este nejustificat si reprezinta un "exces de putere".

De cealalta parte, consilierul juridic al Ministerului Finantelor Publice a explicat ca institutia Curtii de Conturi a confirmat refuzul de viza pe care l-a considerat justificat.

Prin urmare, MFP a sustinut ca Inalta Curte ar fi putut contesta doar acest act al Curtii de Conturi si, din aceasta cauza, a ridicat exceptia inadmisibilitatii.

Instanta suprema a mai cerut Curtii de Apel Bucuresti sa oblige MFP sa deblocheze contul de salarii in termen de o zi de la hotarare.

La cererea Ministerului Finantelor Publice, Curtea de Apel Bucuresti a amanat pronuntarea, pentru vineri dimineata, pentru ca Ministerul sa depuna concluzii scrise. Reprezentantii MFP au cerut judecatorului, la termenul de joi, amanarea procesului, avand in vedere ca actiunea a fost depusa marti, iar timpul pentru pregatirea apararii a fost unul scurt.

De asemenea, MFP a ridicat o exceptie de neconstitutionalitate, respinsa, insa, de judecator, dupa care l-a recuzat pe acesta.

Conducerea CAB a respins cererea de recuzare si acelasi judecator a continuat procesul.

Acesta este al treilea proces deschis de Inalta Curte de Casatie si Justitie impotriva Ministerului Finantelor, dupa ce angajatii ICCJ nu si-au ridicat salariile pentru luna iunie.

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

Pe 16 iulie, Curtea de Apel Bucuresti a dispus amendarea Ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea, cu 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de intarziere a platii sporului de 50% pentru angajatii instantei supreme, pentru ca nu a respectat decizia CAB privind aceste sporuri.

Decizia CAB din 9 iulie, pentru nerespectarea careia magistratii au intentat acest proces, anula executarea adresei Ministerului Finantelor, prin care s-a anuntat ca salariile angajatilor de la ICCJ nu vor mai include sporul de stres. 

#cab, #iccj, #judecata, #pogea, #salarii , #stiri Constantin Rudnitchi