Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Lagarde cere zonei euro sa creasca fondul de urgenta

Lagarde cere zonei euro sa creasca fondul de urgenta


Guvernele din zona euro trebuie sa creasca resursele fondului de urgenta pentru statele cu probleme financiare si sa analizeze masuri care sa conduca la o distributie a riscului intre membri, precum introducerea de obligatiuni comune, a declarat directorul FMI, Christine Lagarde.

Economia globala se afla "intr-un moment definitoriu", care necesita actiuni rapide si colective, a spus Lagarde, intr-un discurs la Consiliul pentru Relatii Externe din Berlin.

Pentru a ajuta la depasirea acestei perioade dificile, Lagarde a cerut statelor creditoare sa sustina o majorare a resurselor FMI, astfel incat institutia sa poata acoperi un deficit de finantare estimat la 1.000 de miliarde de dolari in urmatorii ani.

"Cu cat asteptam mai mult, cu atat va fi mai rau. Singura solutie este de a merge inainte impreuna. Trebuie sa intelegem cu totii ca este un moment definitoriu. Nu este vorba de salvarea unei tari sau a unei regiuni. Este vorba de salvarea lumii de la o spirala de declin economic", a spus Lagarde.

In ultimii doi ani, FMI a contribuit la finantarea mai multor pachete de imprumuturi pentru state din zona euro, insa cersterea presiunilor asupra unor tari mari, precum Italia, a determinat institutia sa ceara majorarea resurselor de care dispune, estimate la circa 380 de miliarde de dolari.

FMI vrea sa-si creasca resursele pana la 500 de miliarde de dolari

Statele membre ale uniunii monetare au acceptat sa aloce FMI aproape 200 de miliarde de dolari, insa tari precum SUA, Canada, China sau Japonia nu s-au grabit sa adopte o decizie similara si cer masuri mai ample din partea Europei pentru rezolvarea crizei datoriilor.

FMI vrea sa-si creasca resursele cu pana la 500 de miliarde de dolari, incluzand fondurile promise de tarile din zona euro, a spus directorul FMI.

"Sunt convinsa ca trebuie sa crestem capacitatea de imprumut a Fondului", a spus Lagarde.

Seful FMI a apreciat deciziile guvernelor din zona euro de a impune o disciplina fiscala mai stricta si masura Bancii Centrale Europene de a asigura lichiditate pe termen lung bancilor, insa acestea sunt doar "piese" intr-o solutie mai ampla la criza.

Lagarde a avertizat asupra riscurilor privind o criza de solvabilitate

Lagarde a avertizat asupra riscurilor ca majorarea costurilor de finantare pentru Italia si Spania sa conduca la o criza de solvabilitate, cu efecte dezastruoase pentru stabilitatea sistemica.

"Adaugarea de resurse reale substantiale la ceea ce este in prezent disponibil prin includerea Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara in Mecanismul European de Stabilitate si identificarea unui termen clar si credibil la care acesta sa fie operational ar ajuta substantial", a spus directorul FMI.

Seful institutiei internationale a cerut liderilor europeni sa completeze "pactul fiscal" convenit luna trecuta cu o forma de distribuire a riscului financiar, mentionand ca posibilitati obligatiuni sau titluri comune ori un fond de rascumparare a datoriei.

Lagarde cere masuri ample si din partea tarilor din afara Europei

Lagarde a cerut, de asemenea, masuri mai ample din partea tarilor din afara Europei, adaugand ca Statele Unite au o responsabilitate speciala, din postura de cea mai mare economie a lumii.

Tarile emergente si avansate care inregistreaza surplusuri mari de cont curent ar trebui sa ia masuri pentru incurajarea cererii interne pentru a sustine cresterea globala.

Intr-o referire aparenta la Germania, Lagarde a afirmat ca exista o regiune mai mare in Europa unde consolidarea fiscala ar putea fi mai graduala. Lagarde a subliniat, de asemenea, nevoia unei relaxari monetare oportune odata cu declinul inflatiei dar si al economiilor din zona euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1107 ori