Previziunile lui Geoana: Violente la CFR din cauza disponibilizarilor

Marti, 24 Martie 2009, ora 14:42
2024 citiri
Previziunile lui Geoana: Violente la CFR din cauza disponibilizarilor

Presedintele PSD, Mircea Geoana, i-a cerut marti ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, sa gaseasca solutiile pentru a evita disponibilizarea a peste 12.000 de oameni de la CFR, el sustinand, dupa o discutie cu sindicatele, ca este posibil si un conflict violent in caz contrar.

"As vrea sa exprim profunda preocupare fata de situatia din zona CFR, exista din informatiile liderilor sindicali un proiect de disponibilizare de peste 12.300 de persoane, e o suma gigantica si cred ca ministrul de resort are obligatia sa gaseasca solutiile de natura sociala, economica si investitionala care sa nu duca la o astfel de hemoragie de locuri de munca. (...) E un conflict de munca pe cale sa izbucneasca in mod violent la CFR", a declarat liderul social-democrat.

El a sustinut ca atunci cand este vorba de 12.000 de oameni, demersul sindical de a protesta este justificat.

Geoana a mai spus ca respectivele concedieri nu au legatura cu acordul cu FMI. Intrebat daca FMI a impus drept conditii pentru incheierea acordului stand-by concedieri, Geoana a sustinut ca nu s-a discutat in cadrul negocierilor concret despre domenii in care se vor face reduceri de personal. "Nu exista nimic in acordul cu FMI care sa prevada chestiuni concrete. E vorba de o discutie a unor principii. Nimeni n-a vorbit de niciun fel de companie nationala", a sustinut el.

Presedintele Senatului a mai declarat, dupa o intalnire cu Federatia Sindicala "Meridian", ca sindicatele au insistat si pe nevoia de a asigura resurse de investitii si de productie nationala in domeniile minier si al industriei de aparare.

Mircea Geoana a anuntat ca va cere la sedinta CSAT care va avea pe ordinea de zi inzestrarea armatei sa se discute despre situatia industriei nationale.

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a anuntat, vineri, sindicatele ca va reduce numarul personalului in sistemul feroviar cu 12.139 la toate cele trei companii CFR astfel: la CFR Marfa cu 5.949, la CFR Calatori cu 2.545 si la CFR Infrastructura cu 3.536.

Programul de restructurare a sistemului feroviar trimis vineri de catre Ministerul Transporturilor si Infrastructuri organizatiilor sindicale reprezentative prevede reducerea numarului de personal cu 12.139 pe intreg sistemul feroviar, astfel 5.949 la CFR Marfa si filialele ei, 2.545 la CFR Calatori si filialele, 3.536 la CFR SA si filialele ei , iar alti 109 salariati din cadrul SAAF, SFT, AFER si CENAFER.

Organizatiile reprezentative au fost invitate luni, la sediul ministerului pentru a discuta problematica referitoare la restructurarea feroviara, insa, potrivit presedintelui Federatiei Nationale Sindicale Miscare Comercial (FNFMC), Gheorghe Popa, nu s-a ajuns la nicio intelegere. El a criticat ca la discutii au participat directori din minister, si nu ministrul. Sindicalistii au mai anuntat luni ca pana la sfarsitul saptamanii va fi prezentat calendarul protestelor, greva fiind ultima forma de protest. Va urma mittingul, dupa care se vor face pichetari la nivelul ministerului si, in final, conflictul de munca.

Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
#cfr, #conflict, #disponibilizari, #geoana , #stiri CFR