Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Noul statut al CEC va fi finalizat pana la finalul anului

Noul statut al CEC va fi finalizat pana la finalul anului


Ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, a precizat ca institutia pe care o reprezinta face o analiza a indicatorilor si a prevederilor din contractul de mandat, iar noul statut al CEC va fi finalizat pana la sfarsitul anului.

"S-ar putea sa aiba loc intr-o formula in conducerea CEC Bank", a raspuns Chitoiu, intrebat daca Radu Ghetea va mai fi presedintele CEC din ianuarie 2014.

Presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, a declarat, luni, la finalul audierilor de peste doua ore din Comisia de buget- finante a Senatului, pe tema creditului CEC contractat de fiica cea mare a presedintelui Traian Basescu pentru achizitia unui teren, ca i s-a cerut de catre parlamentari prezentarea de date statistice, aceasta urmand sa se intample zilele urmatoare.

Presedintele CEC Bank urmeaza sa fie audiat din nou, miercuri, in Comisia de buget-finante din Senat, care ancheteaza activitatea manageriala a bancii.

Audierea lui Radu Ghetea luni in comisie a durat doua ore si s-a desfasurat cu usile inchise.

Surse din comisie au declarat pentru Mediafax ca, la unele intrebari, Radu Ghetea a invocat legea secretului bancar.

Fiica cea mare a presedintelui, Ioana Basescu, a cumparat, in luna septembrie, un teren agricol de 290,41 hectare in judetul Calarasi, contractand un credit ipotecar de la CEC pe 30 de ani de peste 1 milion de euro si achitand din surse proprii aproape 280.000 de euro.

Traian Basescu a declarat ca a convins-o pe fiica sa sa cumpere terenul pentru ca vrea sa fie fermier si a adaugat ca, din familie, doar aceasta era eligibila pentru a primi un credit ipotecar.

Ministrul Finantelor a propus conducere duala la CEC Bank

"Inca din vara am propus sa se modifice sistemul de management la CEC Bank, respectiv sa introduc un sistem dualist, format din Directorat si Consiliu de Supraveghere, sistem practicat de 21 de banci din Romania in prezent, fata de 7 banci care au sistem unitar. Noi suntem in prezent in proces de modificare a statutului privind implementarea sistemului dualist de managament", a anuntat Chitoiu.

Intrebat daca il va schimba din functie pe presedintele CEC, Radu Ghetea, Chitoiu a spus: "La momentul la care vom adopta noul Statut, cu modificarile cu sistem dualist de management, atunci suntem obligati sa prezentam conducere executiva formata din Directorat si Consiliu de Supraveghere".

Ministrul a mai spus ca Directoratul ar avea cinci membri, iar Consiliul de Supraveghere 7 membri.

Daniel Chitoiu a aratat ca introducerea acestui sistem a fost motivul pentru care a fost sunat de presedintele Traian Basescu.

"Eu am solicitat CEC propuneri privind noul statut si, in momentul respectiv, presedintele m-a sunat si mi-a spus sa nu pun politruci la conducerea CEC. I-am spus ca nici nu pot sa pun politruci la conducerea CEC Bank, pentru ca cei care vor fi propusi pentru Directorat si Consiliul de Supraveghere trebuie sa aiba avizul BNR", a spus Chitoiu.

Chitoiu a mentionat ca, de la inceputul mandatului sau, a cerut masuri de modernizare a bancii si mai ales de imbunatatire a procedurilor de acordare a creditelor si finantare a mediului de afaceri.

"Au facut analize lunare reprezentantii ministerului, indicatori, nenumarate intalniri cu domnul Ghetea. (..) Dansul imi prezenta activitatea CEC Bank de asa natura incat ea evolua bine de la luna la alta, dar in prezent ne aflam in situatia in care banca este pe pierdere, nu si-a indeplinit tintele pe care si le-a asumat prin bugetul de venituri si cheltuieli, respectiv nivelul de creditare este undeva la 93% fata de tinta asumata. De asemenea, banca nu este pe profit, ci pe pierdere, neta. Activitatea manageriala nu a adus impulsul necesar pe care mi l-am dorit eu de cand am preluat mandatul", a spus Chitoiu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1302 ori