Cipru, veriga slaba ce va rupe lantul UE?

Marti, 02 August 2011, ora 14:21
3156 citiri
Cipru, veriga slaba ce va rupe lantul UE?

Cateodata evenimentele mici si aparent neimportante pot fi cele care schimba cursul istoriei. Ideea ca o tara de calibrul Ciprului ar putea duce la destramare Uniunii Europene le-ar fi starnit rasul analistilor politici si economici. Pana acum...

Sa ne intoarcem in timp in ianuarie 2009. Un cargou ce mergea pe traseul Iran - Siria a primit interdictie din partea USS San Antonio. Masura s-a luat sub mandat al Natiunilor Unite.

Acest eveniment s-a precipitat intr-un incident international care a inclus mari puteri mondiale, cum ar fi SUA, Germania si Rusia.

Ambarcatiunea a fost escortata intr-un port din Cipru in care sa afla o baza navala.

Ce se afla in cele 98 de containere? Munitie. Vasul transporta exploziv puternic, cartuse, praf de pusca comprimat si multe altele.

Una peste alta, in cargo exista peste 1 tona de material exploziv.

Cipru nu a vrut aceasta "mizerie" pe teritoriul sau, iar nemtii si francezii nu s-au inghesuit sa ia ei incarcatura. Americanii au fost cei care s-au oferit sa se ocupe de aceasta problema. Dar pana la urma, nimeni nu a facut nimic, iar toata incarcatura a fost livrata acelei baze navale.

Ghiciti ce a facut comandantul bazei? A stocat tot explozivul intr-un cort. Si acolo a ramas, fara ca nimeni sa faca ceva, pana pe 12 iulie 2011, zi in care s-a intamplat un dezastru. Un simplu incendiu pornit in baza, a cuprins cortul si totul a sarit in aer.

12 persoane, inclusiv comandantul, si-au pierdut viata. Explozia a distrus cea mai importanta centrala electrica de pe insula, iar economia Ciprului a luat-o la vale.

Efectele discriminarii Ciprului

Revenind la prezent, Banca Centrala a Ciprului a cerut ajutor financiar. Urgent.

"Exista un pericol iminent ca Cipru sa se alature Mecanismului de Suport al Uniunii Europene, cu toate riscurile aferente. Fiecare zi in care nu trecem la actiune creeaza mai multe probleme si riscuri. Trebuie sa actionam azi, nu maine", se arata in declaratia oficialilor ciprioti.

In termeni economici, Cipru nu inseamna mare lucru. Statul a avut un PIB de doar 25 de miliarde de dolari in 2010 si o datorie externa de 40 de miliarde de dolari in 2008 (nu exista date recente).

Problemele Ciprului nu au fost cauzate de o proasta gestionare a economiei, ci de o catastrofa. Toate marile puteri, in special Natiunile Unite, au avut o contributie in acest dezastru.

Urmarea acestor circumstante unice va fi, cel mai probabil, pregatirea unui pachet de finantare foarte favorabil pentru Cipru.

Germania ar putea sa semneze un cec generos. Probabil ca o va face. Dar cum va fi perceput un astfel de gest?

Irlanga, Portugalia si, bineinteles, Grecia au fost fortate sa accepte termeni nu foarte confortabili veniti odata cu ajutoarele financiare.

Locuitorii acestor state au platit deja cu varf si indesat. Iar Cipru va primi un cec in alb.

Cu siguranta ca favorizarea acestui stat va tulbura apele europene.

#centrala electrica, #criza, #criza cipru, #criza europa, #default, #explozie cipru, #faliment , #stiri CEC