CEC Bank ar putea avea conducere dualista, dupa schimbarea statutului

Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 09:47
3190 citiri
CEC Bank ar putea avea conducere dualista, dupa schimbarea statutului

CEC Bank este printre ultimele de pe piata care nu au adoptat un sistem dualist, un sistem de conducere modern in care atributiile de supraveghere sunt separate de cele de executie. Discutia a fost readusa in actualitate dupa ce familia Basescu a obtinut un credit de la CEC pentru a acoperi suma necesara achizitionarii celor 290 de hectare de teren din Calarasi.

Ministerul Finantelor, Daniel Chitoiu, discuta schimbarea statutului CEC Bank, pe care o controleaza ca actionar unic, iar aceasta schimbare ar putea aduce si un nou sistem de conducere.

"Sistemul de conducere dualist este una din cele doua forme de structura a conducerii unei institutii, care este permisa de lege si este si practicata in Romania si in multe tari europene", a declarat pentru Business24 analistul economic, Aurelian Dochia.

Principiul organizarii bancii ca societate administrata in sistem dualist

Legislatia, atat cea romana, cat si cea europeana, da posibilitatea companiilor sa opteze pentru doua sisteme de administrare, respectiv pentru un sistem unitar cu un consiliu de administratie, in care functiile executive vor fi distincte fata de celelalte functii, sau pentru un sistem dualist cu directorat si consiliu de supraveghere, potrivit proiectului de modificare al legii societatilor comerciale 31/1990, aprobat de catre guvern.

"Sistemul dualist este modelul tipic german. Asta inseamna ca de fapt conducerea este organizata in doua entitatii distincte: unul este Comitetul Executiv, cei care asigura conducerea operativa a bancii, si unul este Consiliul de Supraveghere, care supravegheaza, administreaza si coordoneaza activitatea Comitetului Executiv," afirma Dochia.

Consiliul de supraveghere are un rol neexecutiv. Nu are atributii de a lua decizii privind activitatea de zi cu zi. El supravegheaza mai degraba anumite probleme de directie strategica ale bancii, potrivit analistului.

De multe ori, nu sistemul in sine dualist sau unitar, face diferenta, ci oamenii care sunt numiti in aceste organe de conducere ale bancii sunt importanti. Sistemul functioneaza prin oameni si prin procedurile care sunt puse in functiune, este de parere specialistul.

In discutia privind schimbarea statutului CEC Bank, Ministrul Finantelor Daniel Chitoiu a declarat: "Cu aceasta ocazie facem o evaluare a activitatii actualei conduceri si vedem - daca banca a performat nu facem schimbari, daca nu, schimbam conducerea". Acest lucru ar putea insemna introducerea asa-numitului sistem dualist folosit de majoritatea bancilor private.

In prezent, Radu Ghetea este seful executiv al CEC si presedintele consiliului de administratie.

"Avand in vedere conditiile din Romania si constrangerile pe care le are o banca precum CEC, inclusiv din punct de vedere al finantarilor la care are acces si datorita faptului ca sunt anumite decizii pe care trebuie sa le ia numai cu aprobarea Ministerului de Finante, eu cred a performat. A facut ceea ce se putea face in conditiile date. Poate ca o banca in situatia ei, care ar fi avut mai multa libertate de decizie, ar fi fost mai agresiva in dezvoltare. Insa CEC Bank a avut mai multe contrangeri, inclusiv din punct de vedere al finantarilor" completeaza Dochia.

Acesta este de parere ca nu exista un motiv concret pentru care sa fie schimbat. Insa, daca se ia decizia de schimbare a sistemului de organizare a conducerii, atunci este o buna ocazie sa poata sa fie schimbate si persoanele care sunt in conducere.

Radu Gratian Ghetea, sprijinit de BNR si Traian Basescu

Ghetea este unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati bancheri din Romania. Conduce CEC Bank din anul 2007, an in care actionarul Bancii, Statul Roman, a aprobat "Strategia de dezvoltare a CEC pentru perioada 2007-2011".

Atunci s-au pus bazele unuia dintre cele mai ample procese de transformare a batranei Case de Economii si Consemnatiuni intr-o banca comerciala universala - CEC Bank S.A.

De asemenea, el are un record de longevitate ca presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor.

Actualul mandat al presedintelui CEC Bank expira in luna mai 2015, iar in tot acest timp s-a bazat pe sprijinul BNR pentru a ramane in functie.

De asemenea, Ministrul Finantelor Daniel Chitoiu a precizat, miercuri, ca a fost sunat de presedintele Traian Basescu pentru a-l mentine in functie pe Ghetea.

Banca de stat CEC Bank se situeaza pe locul patru in clasamentul activelor bilantiere din sistem, inaintea UniCredit Tiriac Bank.

#presedinte CEC Bank, #conducere dualista CEC, #director executiv CEC, #sistem dualist , #stiri CEC