Britanicii renunta la cash. Platile electronice au depasit tranzactiile cu numerar

Joi, 21 Mai 2015, ora 12:28
3168 citiri
Britanicii renunta la cash. Platile electronice au depasit tranzactiile cu numerar
Foto: Ukip Daily

Marea Britanie renunta treptat la banii gheata folositi zilnic. Un raport recent al Consiliului de Plati din Regatul Unit demonstreaza ca nivelul tranzactiilor electronice l-a depasit pe cel al platilor in numerar.

Mai mult, estimarile Consiliului indica o reducere cu 30% a platilor cu bani cash in urmatorul deceniu, relateaza revista Business Insider.

Transformare radicala

Reprezentantii industriei financiare britanice sustin ca schimbarea de atitudine se regaseste nu doar in cazul consumatorilor simpli, marile companii si bancile apeland tot mai mult la cardurile de debit si de credit in locul banilor cash.

4,4% dintre britanici sustin ca folosesc banii fizici doar ocazional, iar anul trecut volumul tranzactiilor realizate in numerar de catre consumatori, companii si institutii financiare a scazut la 48%.

Ca numar, Consiliul de Plati sustine ca, in 2014, s-au efectuat 18 miliarde de treanzactii cu bani cash, totalizand o suma de 250 miliarde de lire sterline.

Maruntis pe tejghea

80% dintre tranzactiile cu numerar se desfasoara in continuare in pub-uri, cluburi si la chiscurile de ziare.

Victoria Cleland, casierul sef al Bancii Angliei, sustine totusi ca zilele bancnotelor si monedelor nu se apropie de sfarsit.

"Nici nu se pune problema sa vorbim de eliminarea banilor fizici. De cand am preluat acest post am vazut chiar o crestere a cererii de bancnote emise.

Din bancnotele aflate in circulatie, 46% sunt emise in anii recenti. Chiar daca vedem o scadere a numarului de tranzactii cu bani cash, valoarea acestora ramane stabila", sustine Cleland.

#plati numerar Marea Britanie, #plati electronice Anglia, #bani cash Marea Britanie , #Carduri credit