Tranzactiile la bursa nu vor creste semnificativ pana ce BVB nu devine piata emergenta

Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 16:10
1545 citiri
Tranzactiile la bursa nu vor creste semnificativ pana ce BVB nu devine piata emergenta

Valoarea tranzactiilor la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu va inregistra o crestere majora pana cand BVB nu va trece de la statutul actual de piata de frontiera la cel de piata emergenta, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, presedintele Depozitarului Central (DC), Cristian Agalopol.

In primul semestru din 2013, Depozitarul Central a decontat 464.397 de tranzactii pe piata de capital, in valoare de 5,472 miliarde lei. Numarul tranzactiilor decontate a fost aproximativ la fel cu cel din primele sase luni ale anului 2012, iar valoarea lor a crescut cu 6%.

"In a doua jumatate a anului nu vor fi schimbari majore la tranzactiile pe BVB fata de primul semestru. Ofertele publice vor aduce un suflu nou, dar nu vor fi schimbari radicale. Este critic pentru noi ca piata sa indeplinim criteriile de piata emergenta. Nu putem accede la investitori cu expunere mai mare daca nu accedem de la piata de frontiera la piata emergenta.

Daca dorim volume de tranzactionare de 2-3 ori mai mari trebuie sa schimbam infrastructura, trebuie sa avem Contraparte Centrala, trebuie crescuta lichiditatea", a afirmat Cristian Agalopol.

Prioritati pentru urmatoarea perioada

El a precizat ca strategia pe termen mediu si lung a DC vizeaza dezvoltarea infrastructurii pietei locale, pentru a ajunge la indeplinirea obiectivelor majore de piata regionala.

"Prioritatea este redesenarea arhitecturii infrastructurii pietei de capital din Romania. Credem ca infrastructura, pana la momentul actual, nu poate incorpora produsele si serviciile pe care DC le poate oferi clientilor astfel incat sa aduca valoare adaugata dezvoltarii business-ului lor. La nivelul DC, intentia noastra este de a avea un soft nou, pentru a veni cu produse si servicii in intampinarea cerintelor brokerilor si investitorilor (...)

Din punct de vedere al sistemelor, dorim sa separam definitiv BVB de Depozitar. Exista o legatura ombilicala BVB-DC care aduce riscuri ce trebuie eliminate", a spus presedintele DC.

In primele sase luni din 2013 DC a decontat 403 tranzactii de tip turnaround, in valoare de 348,51 milioane lei (circa 100 milioane dolari).

In ceea ce priveste decontarea transfrontaliera, numarul tranzactiilor a fost de 90, de 2,1 ori mai mare decat in primul semestru din 2012. Valoarea tranzactiilor decontate a fost de 4,928 milioane lei, de 2,8 ori mai mare fata de primul semestru din 2012.

In prezent, DC are conexiuni cu institutii similare din 20 de state si poate face decontari in 13 valute.

#tranzactii Bursa Valori Bucuresti, #BVB tara emergenta, #strategie Depozitar Central, #infrastructura BVB , #stiri BVB