Modificarile aduse codului BVB vor fi avizate de CNVM

Luni, 15 Iunie 2009, ora 16:06
1142 citiri
Modificarile aduse codului BVB vor fi avizate de CNVM

Bursa de la Bucuresti va depune in cursul acestei zile la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) modificarile aduse codului BVB, cu privire la extinderea limitei de variatie, a declarat, pentru NewsIn, directorul general al Bursei, Anca Dumitru.

Conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a hotarat vineri sa amane majorarea limitei de variatie pentru cele mai lichide actiuni (din componenta indicelui BET), programata pentru 15 iunie, in conditiile in care CNVM a solicitat mai intai adaugarea specificatiilor necesare in Codul BVB.

Majorarea limitei de variatie la Bursa de la Bucuresti ar fi trebuit avizata si de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, deoarece aceasta masura are efecte si asupra pietei derivatelor de la Sibiu, declara vineri, pentru NewsIn, Gabriela Anghelache, presedintele CNVM.

"Astazi (luni - n.r.) vom depune la CNVM modificarile aduse codului BVB, dar termenul in care vom primi aprobarea este imprevizibil. Speram sa se intample cat mai repede", a spus Anca Dumitru.

Principalul motiv pentru care CNVM a cerut amanarea masurii este faptul ca aceasta ar avea efecte si asupra pietei derivatelor, in conditiile in care Comisia a primit si o adresa din partea Bursei din Sibiu (Sibex), care se pronunta impotriva acestei majorari a limitei de variatie.

Reprezentantii BVB considera, insa, ca aceasta prevedere este transparenta si previzibila, in conditiile in care majorarea limitei de variatie este bine definita si etapizata.

"Oricum, in prezent, directorul Bursei are posibilitatea conform codului BVB sa extinda sau sa elimine aceasta limita de tranzactionare, dar am considerat ca este mai bine sa stie toata lumea cand si cum se va face", explica Dumitru.

Potrivit proiectului redactat anul trecut de conducerea BVB, trecerea de la limita de variatie de 15% la 40% nu se va face brusc, ci gradual, fara sa ia prin surprindere investitorii si pentru a le lasa un timp pentru reactie si reflectie.

Astfel, daca pretul unei actiuni va creste sau va scadea cu variatia maxim admisa, de 15%, si se va mentine la acel nivel pentru 15 minute, variatia va fi extinsa pana la 25%.

Acelasi mecanism se va aplica, si la pragurile de 25%, 35%, ultima extindere de variatie fiind pana la 40%.

Procedura se va aplica de maxim trei ori in decursul unei sedinte de tranzactionare pe sens (crescator sau descrescator).

"Extinderea limitei de variatie este o noutate pentru piata, motiv pentru care am considerat ca este mai bine sa incepem cu o lista de emitenti de pe piata reglementata.

Si, pentru a fi semnificativa modificarea, am ales cei mai lichizi emitenti de pe piata reglementata, adica cei din componenta indicelui BET", a precizat directorul general al BVB.

"Urmeaza oricum extinderea acestei prevederi la toti emitentii de pe piata reglementata, pentru ca nu se justifica o limita foarte restransa pentru un emitent care este fara lichiditate", completeaza Anca Dumitru. 

#actiuni, #bvb, #cnvm, #investitori , #stiri BVB