CNVM : Riscam sa introducem conturile globale cand alte burse europene renunta la ele

Miercuri, 03 Iunie 2009, ora 18:08
1552 citiri
CNVM : Riscam sa introducem conturile globale cand alte burse europene renunta la ele

Prin introducerea conturilor globale la BVB in acest moment de criza, riscam sa fim in contratimp cu celelalte burse europene, unde s-a format un curent care vizeaza reintoarcerea la conturile individuale, a declarat presedintele CNVM, Gabriela Anghelache, intr-un interviu acordat NewsIn.

"La nivel european, se pune problema reintoarcerii la conturile individuale in aceasta perioada de criza.

Ca urmare, nu as vrea sa ne aflam in contratimp, pentru ca daca noi acum trecem la conturi globale, cand ceilalti din Uniunea Europeana se intorc la conturile individuale, nu cred ca este bine", a spus Anghelache.

Bursa de Valori Bucuresti dorea introducerea de la 1 iunie a conturilor globale pe toti emitentii, dar, in urma consultarilor cu brokerii, conducerea BVB a hotarat ca nu este oportuna migrarea la un sistem bazat exclusiv pe conturi globale.

"In Europa s-a format un astfel de curent tocmai pentru ca, in conditii de criza, s-a constatat neglijenta din partea firmelor de brokeraj.

Oricum conturile globale creeaza mult mai multe posibilitati de a face niste inregistrari care nu au in spate tranzactii", a explicat seful CNVM.

Conturile globale permit firmelor de brokeraj sa cumpere actiuni, sau alte valori mobiliare pentru toti clientii pe acelasi cont global, pentru ca ulterior sa le distribuie pe conturile individuale.

La BVB, programul pilot de utilizare a conturilor globale a fost lansat la inceputul anului trecut, odata cu listarea actiunilor Erste Group pe piata de la Bucuresti.

Conturile globale implica o supraveghere mai atenta a intermediarilor

"Trecerea la conturile globale presupune un rol mai mare pentru fiecare intermediar, deoarece el este cel care face miscarea instrumentelor financiare in contul clientilor, in baza tranzactiilor care se deruleaza pe piata", spune presedintele CNVM.

Ca urmare, firmele de brokeraj trebuie sa fie pregatite pe toate aspectele pentru introducerea sistemului fara prevalidare si conturile globale, de la soft-ul pe care il utilizeaza, pana la unele aspecte care tin de supraveghere.

Din punctul de vedere al arbitrului pietei de capital, soft-ul utilizat de brokeri "trebuie sa raspunda la o serie de cerinte, care vizeaza informarea imediata cu privire la operatiunile efectuate, adica daca ele au in spate efectiv tranzactii.

Totodata, Comisia trebuie sa aiba posibilitatea sa supravegheze in timp real tranzactiile, precum si operatiunile post-tranzactionare.

"Supraveghetorul trebuie sa aiba posibilitatea ca prin investigatiile pe care le face sa obtina informatii cu privire la obiectul miscariilor din conturile persoanelor fizice si juridice, contul House sau contul institutie", completeaza Anghelache.

In acelasi timp, in urma introducerii conturilor globale, trebuie respectate regulile de prioritate stabilite prin codul Bursei in legatura cu derularea tranzactiilor.

Astfel, CNVM trebuie sa analizeze in ce masura se respecta regulile de prioritate si cele de executie pe sistemul conturilor globale.

"Toate acestea presupun o modificare la nivelul intermediarilor in asa fel incat ei sa raspunda la orice intrebare. Brokerii care tranzactioneaza acum pe Erste s-au adaptat acestor cerinte, inclusiv la nivelul soft-ului si back-office-ului", apreciaza Gabriela Anghelache.

Totusi, potrivit rezultatelor chestionarului transmis de BVB participantilor la piata, mai mult de jumatate dintre intermediarii de pe Bursa de Valori Bucuresti nu sunt pregatiti in totalitate pentru introducerea sistemului de tranzactionare bazat exclusiv pe utilizarea conturilor globale.

Astfel, dintre cele 72 de case de brokeraj participante la sistemul BVB, 62 au raspuns sondajului.

Dintre acestea, 39 de firme, care au generat 45% din volumul tranzactiilor la Bursa in primul trimestru al anului, au mentionat ca nu sunt pregatite in totalitate pentru implementarea conturilor globale.

"Consiliul BVB a inaintat de curand o adresa la CNVM in care mentioneaza ca deocamdata nu se generalizeaza sistemul fara prevalidare si conturile globale.

In urma unor discutii informale pe care le-am avut, se pare ca entitatile pietei ar dori sa treaca la un sistem mixt, in conditiile in care un sistem mixt ar fi posibil din punct de vedere tehnic", completeaza seful CNVM.

"Pana nu avem toate lamuririle in aceasta privinta, adica daca din punct de vedere tehnic se poate implementa un sistem mixt sau daca brokerii si-au adaptat back-office-ul in asa fel incat sa nu avem surprize ca se fac miscari in conturile clientilor fara a exista tranzactii, nu putem sa generalizam conturile globale sau sa le folosim in orice conditii, impreuna cu cele individuale", conchide Gabriela Anghelache. 

#criza, # BVB, # CNVM, # brokeraj, # tranzactii , #stiri BVB