Bursa de Valori vrea instrumente financiare structurate

Joi, 11 Iunie 2009, ora 16:00
1411 citiri
Bursa de Valori vrea instrumente financiare structurate

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) vrea sa aduca pe viitor la tranzactionare instrumente financiare structurate de tipul Exchange Trading Funds (ETF), care se construiesc pe baza unor indici bursieri, a declarat joi Stere Farmache, presedintele BVB, in cadrul unui seminar, relateaza NewsIn.

"Vrem sa aducem ETF-uri la tranzactionare, dar trebuie sa gasim un fond de investitii care sa lanseze aceste instrumente financiare, ce se construiesc pe structura unui indice bursier", a spus Farmache.

ETF-urile sunt instrumente structurate ce se tranzactioneaza pe Bursa intr-un mod similar actiunilor, pretul lor variind pe parcursul sedintei de tranzactionare, si urmaresc performanta unui indice sau a unui grup de actiuni.

Deoarece se tranzactioneaza ca actiunile, activele nete al ETF-urilor nu sunt calculate in fiecare zi, ca in cazul fondurilor mutuale.

Prin detinerea unui ETF, investitorii au parte atat de diversificarea oferita de indicele unui fond, cat si posibilitatea de a vinde in lipsa, de a tranzactiona in marja.

Un alt avantaj este acela ca suma blocata in majoritatea ETF-urilor este mai mica decat cea dintr-un fond mutual obisnuit.

De obicei, pentru ordinele de vanzare sau cumparare a ETF-urilor, brokerii percep comisioane similare celor cerute pentru ordinele obisnuite lansate in piata. 

#actiuni, #active, #bvb, #investitii , #stiri BVB